Expoziție: ”Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”

„Nicolae Iorga – 150 de ani” de la naştere este expoziţia al cărei vernisaj va avea loc miercuri la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, expoziţie realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României.

„Profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui savant Nicolae Iorga, a adunat şi păstrat timp de decenii toate mărturiile vieţii, activităţii ştiinţifice, literare, eseistice, dramaturgice şi politice ale marelui savant Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură şi generozitate, le-a donat Muzeului Naţional de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului naţional.

Colecţia este formată din piese excepţionale, care au fost pentru prima data valorificate expoziţional în anul 2022, respectiv actul de naştere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale şi diplomele de licenţiat şi doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universităţi ale Europei, precum şi brevetele şi medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieţii, de la cele româneşti marele colan al Ordinului Carol I şi marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franţa; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania şi multe altele.

Citește și Nicolae Iorga, despre violențele extremei drepte din 1923-1924

De asemenea, sunt expuse: documente primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele şi apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara şi principesa Elena. Totodată, în premieră, va fi expusă la Călăraşi o scrisoare a reginei Maria adresată lui Nicolae Iorga la 14 iunie 1915′, se arată într-un comunicat de presă, emis miercuri, de Muzeul Naţional de Istorie a României.

Expoziţia a fost realizată în baza colaborării dintre Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Dunării de Jos Călăraşi şi va rămâne deschisă în perioada 15 martie – 17 aprilie 2023 la Călăraşi, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Expoziţia este organizată de dr. Cristina Păiuşan-Nuică, cercetător ştiinţific, dr. Cornel-Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind coordonată la Călăraşi de către dr. Valentin Parnic, manager al Muzeului Dunării de Jos Călăraşi şi dr. Andreea Parnic, muzeograf.