Făină de grâu de acum 3 milenii, descoperită în Armenia

O echipă de arheologi polonezi şi armeni a descoperit într-o serie de ruine vechi de 3.000 de ani, dintr-un sit aflat în oraşul armean Metsamor (vest), rămăşiţe de făină de grâu, transmite marţi Live Science.

După ce au identificat făina şi au excavat câteva cuptoare, arheologii au înţeles că ruinele descoperite aparţin unei brutării de dimensiuni mari. Praf de făină era împrăştiat peste tot în perimetrul ruinelor, inclusiv în cuptoare, conform site-ului Science in Poland.

„La prima vedere părea să fie vorba de cenuşă. Am presupus că este vorba de ceva organic şi am adunat cam 4 – 5 saci plini cu această pulbere”, a declarat pentru Live Science Krzysztof Jakubiak, profesor de arheologie la Universitatea din Varşovia.

După ce au fost realizate teste de laborator, echipa a ajuns la concluzia că pulberea este făină de grâu ce era folosită pentru a face pâine. Conform estimărilor arheologilor, la un moment dat, aproximativ 3,5 tone de făină au fost depozitate în perimetrul cu laturi de 25 de metri al clădirii în care se aflau două rânduri de câte 18 stâlpi din lemn ce susţineau acoperişul din stuf.

Conform arheologilor, această brutărie a funcţionat între secolele 11 şi 9 î.Hr., la începutul Epocii Fierului.

Citește și Au fost descoperite cele mai vechi planuri arhitecturale din lume

„Aceasta este una dintre cele mai vechi astfel de structuri cunoscute din Metsamor. Pentru că acoperişul structurii s-a prăbuşit în timpul unui incendiu a protejat totul şi din fericire, făina s-a păstrat. Este extraordinar pentru că în circumstanţe normale, totul ar fi trebuit să ardă şi să dispară complet”, a mai comentat Jakubiak.

Deşi nu se cunosc multe lucruri despre locuitorii antici din Metsamor, pentru că nu cunoşteau scrierea, arheologii şi istoricii susţin că oraşul fortificat făcea parte din regatul biblic Urarat (numit şi Urartu) după ce a fost cucerit de regele Argishti I în secolul 8 î.Hr. Înainte de cucerire, aşezarea fortificată se întindea pe 100 de hectare şi a fost „înconjurată de complexe de temple cu câte 7 sanctuare”, conform Science in Poland.

Alte săpături arheologice desfăşurate la Metsamor au dezvăluit existenţa unei aşezări împrejmuite de ziduri şi un cimitir în care se aflau 100 de morminte. Deşi numeroase morminte au fost descoperite goale, probabil în urma trecerii jefuitorilor, într-un astfel de mormânt au fost descoperite câteva pandantive din aur şi aproximativ 100 de mărgele, conform publicaţiei The Miami Herald.