Fâşiei Gaza: Mozaicuri datând din secolul al V-lea până în secolul al VII-lea, descoperite într-o livadă

Mozaicuri datând din secolul al V-lea până în secolul al VII-lea au fost descoperite vineri într-o livadă din centrul Fâşiei Gaza după ce au fost descoperite de un agricultor palestinian în timpul muncilor agricole, a constatat o echipă AFP.

Acoperind o suprafaţă de circa 30 de kilometri pătraţi, aceste mozaicuri reprezintă animale şi sunt ”într-o stare perfectă de conservare”, a declarat pentru AFP René Elter, arheolog şi cercetător asociat la Şcoala biblică de arheologie franceză din Ierusalim (EBAF).

Descoperirea a fost făcută cu câteva luni în urmă de un agricultor, Salmane Al Nabahine, care îşi lucra pământul, potrivit Agerpres.

”Este o premieră: pe de o parte, acest mozaic este foarte frumos prin fineţea execuţiei, pe de altă parte, este excepţional întrucât se află într-o stare de conservare nemaiîntâlnită în Gaza”, a adăugat Elter, a cărui echipă a examinat artefactul.

Citește și Tezaur de monede turcești şi ragusane din secolul XVIII, descoperit în Giurgiu

”Este o lucrare de o calitate excelentă, au utilizat materiale care erau cu siguranţă relativ scumpe”, a precizat arheologul francez subliniind ”culorile strălucitoare” ale operei care, potrivit estimărilor, datează dintr-o perioadă cuprinsă între secolele al V-lea şi al VII-lea d.Hr.

Mozaicurile ar fi putut orna podeaua unei biserici sau ale vilei unei persoane particulare, este de părere acesta.

Această descoperire este cea mai recentă în Gaza, unde vizitele turistice la siturile arheologice sunt limitate după blocada impusă de Israel ca urmare a venirii la putere a mişcării islamiste Hamas în 2007.

În ianuarie, muncitorii de pe un şantier de construcţii au descoperit vestigiile unei necropole romane cu o vechime de 2.000 de ani la Jabalia, în nordul enclavei palestiniene populată de 2,3 milioane de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *