Festivalul Antic Aqua – ediția a II-a (20-26 Mai)

Între 20 și 26 mai 2024, orașul Călan va găzdui cea de-a 11-a ediție a Festivalului Antic Aqua, un eveniment dedicat reconstituirii istorice și promovării tradițiilor arhaice din Valea Streiului.

Organizat de Asociația Orizont Călan, festivalul promite o săptămână plină de activități culturale și istorice, atrăgând entuziaști ai istoriei din toată țara.

Festivalul va debuta luni, 20 mai, la ora 17:00, cu o prezentare pe tema „Incursiuni în lumea culinară a dacilor” susținută de dr. Diandra Pall-Both la Casa Căsătoriilor Călan. Următoarea zi, 21 mai, oferă o oportunitate de a explora Măgura Călanului alături de prof. dr. Aurora Petan, fondatoarea Fundației DACICA, începând de la ora 15:00.

Pe parcursul săptămânii, vizitatorii vor avea ocazia să participe la numeroase ateliere, lecții de istorie și vizite ghidate, inclusiv o vizită la Călan Bai (23 mai) și lecții de istorie cu recreatorii istorici ai asociației „Terra Dacica Aeterna” (24 mai). Momentul culminant al festivalului va fi parada de deschidere, programată sâmbătă, 25 mai, la ora 13:00, urmată de ateliere, jocuri romane și lupte de gladiatori.

Citește și Concursul național de creație „Călanul Cultural” – ediția a II-a – are loc în octombrie

Încheierea festivalului, pe 26 mai, va fi marcată de concerte live care vor avea loc începând cu ora 19:00 în parcul și esplanada Casei de Cultură Călan. Toate aceste activități sunt deschise publicului larg și sunt gândite să ofere o experiență educativă, dar și distractivă, pentru toate vârstele.

Festivalul este susținut de multiple asociații și fundații care își propun să păstreze și să promoveze moștenirea culturală a dacilor și este o ocazie perfectă pentru cei pasionați de istorie și tradiții să învețe mai multe despre trecutul bogat al regiunii.