Institutul Cultural Român de la Varşovia anunţă reluarea, după o pauză de trei ani, a două programe emblematice: Festivalul Culturii Române de la Cracovia, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, desfăşurat între 10 şi 14 mai, şi Caravana Noului Cinema Românesc.
Potrivit unui comunicat, timp de cinci zile, ICR Varşovia invită publicul din Cracovia la 15 evenimente din diferite domenii – literatură, film, arte vizuale, performance, muzică -, precum şi ateliere de limba română pentru copii şi adulţi.
Programul Festivalului Culturii Române de la Cracovia a fost elaborat în jurul a două teme importante pentru calendarul cultural românesc în 2023: Timişoara – Capitală Europeană a Culturii şi aniversarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir.
* Festivalul debutează pe 10 mai cu prezentarea traducerii poloneze a romanului „America de peste pogrom”, de Cătălin Mihuleac, la Librăria Austeria, de la ora 18,00, în prezenţa autorului, a traducătorului romanului, profesorul Kazimierz Jurczak, şi a jurnalistei Georgina Grybos.
În aceeaşi zi, de la ora 20,30, va fi difuzat lungmetrajul „Imaculat”, regia Monica Stan, George Chiper-Lillemark, prima proiecţie din cadrul Caravanei Noului Cinema Românesc, găzduită de cinematograful Pod Baranami din centrul Cracoviei.
Ceremonia de deschidere a Festivalului va avea loc pe 11 mai, la ora 18,00, la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia, cu performance-ul Krumau Live, susţinut de grupul Psihodrom din Timişoara, urmat de vernisajul expoziţiei de benzi desenate „Tur Banat”, semnată de artista Sorina Vazelina. După inaugurare, de la ora 20,30, publicul este invitat la proiecţia filmului „Oameni de treabă”, regia Paul Negoescu, programată la Cinema Pod Baranami.
Citește și UBB Cluj-Napoca investește în inteligența artificială: Proiect de 10 milioane de euro
* Ziua de 12 mai va fi dedicată prezentării în Polonia a „Dicţionarului romanului central-european din secolul XX”, lucrare coordonată de prof. univ. dr. Adriana Babeţi, cea de-a treia zi de festival urmând să se încheie cu proiecţia lungmetrajului „Om Câine, regizat de Ştefan Constantinescu.
* Pe 13 mai, la Centrul Internaţional pentru Cultură vor fi proiectate două documentare din seria „Harta secretă a Timişoarei: oameni şi locuri” – Cafeină pe Bega şi Timpuri noi. O mică revoluţie, urmate de discuţii cu Adriana Babeţi, scenarista acestei serii, şi Alexandru Condrache, coordonator de proiect.
De la ora 14,00, sub titlul „A fi în al nouălea cer – românii şi emoţiile”, se vor desfăşura ateliere de limba română pentru adulţi la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, susţinute de traducătoarele Joanna Kornas-Warwas şi Ioana Diaconu Mureşan.
Caravana Noului Cinema Românesc continuă cu două proiecţii: un grupaj de scurtmetraje şi lungmetrajul „Întregalde”, în regia lui Radu Muntean.
Ziua se va încheia cu muzică electronică, la Clubul Betel, de la ora 22,00, cu un spectacol audio-vizual marca Doctorul Sinteză (Alexandru Pascu şi Cristian Văduva), Sergiu Catană, precum şi proiectul muzical 150 STOKA, semnat de Octavian Horvath.
* Ultima zi de festival (14 mai) debutează cu un atelier adresat copiilor din comunitatea românească, intitulat „Poezii şi poveşti cu şmâc”, susţinut de Ioana Diaconu-Mureşan şi Joanna Kornas-Warwas şi găzduit de Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, de la ora 11,00.
Citește și Microsoft a lansat un generator de imagini bazat pe AI
Ultima proiecţie din etapa cracoviană a Caravanei Noului Cinema Românesc va fi cea a filmului Berliner, realizat de Marian Crişan, programată de la ora 16,00, Festivalul Culturii Române de la Cracovia urmând să se încheie cu „Restitutio Cantemir”, un amplu eveniment dedicat personalităţii lui Dimitrie Cantemir.
În acest cadru, de la ora 18,00, Radio Krakow va găzdui un concert susţinut de Ansamblul vocal-instrumental de muzică veche „Anton Pann” şi invitaţii săi, piesele muzicale, compoziţii ale lui Dimitrie Cantemir din „Cartea ştiinţei Muzicii după forma literelor”, fiind prezentate publicului de o hologramă care-l evocă pe principele şi cărturarul moldav, special creată pentru acest concert.
Va fi prezentată o expoziţie cu reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale.
După Cracovia, „Restitutio Cantemir” va călători la Berlin, Bruxelles şi în alte oraşe europene, în cadrul unui parteneriat public-privat între Institutul Cultural Român, Academia Română, Ministerul Culturii şi ComputerLand România.
Expoziţiile „Tur Banat” şi „Spotlight Heritage Timişoara” vor putea fi vizionate până la data de 31 mai la Centrul Internaţional pentru Cultură, respectiv pe simezele exterioare ale Bibliotecii Publice Voievodale din Cracovia.