Festivalul de Film de la Berlin

Festivalul de Film de la Berlin încearcă să își revigoreze relevanța într-un context marcat de politică

Distribuie

Organizatorii Festivalului Internațional de Film de la Berlin speră că politica nu va eclipsa filmele din acest an, în contextul în care vor încerca să revigoreze un eveniment care a părut blazat în ultimii ani, informează Reuters.

Berlinala 2025, care se va deschide joi, a fost dintotdeauna cel mai politizat dintre marile festivaluri cinematografice internaționale, iar ediția sa din acest an se va desfășura cu câteva zile înaintea alegerilor din Germania. Conflictul din Orientul Mijlociu se profilează și el în programul evenimentului.

„Anul trecut a fost un festival incredibil de politic. Politica a cam luat locul cinematografiei. Și cred, chiar mă tem, că acest lucru se va întâmpla și anul acesta”, a declarat Scott Roxborough, șeful biroului european al publicației americane The Hollywood Reporter.

Prima ediție a Berlinalei conduse de noul ei director, Tricia Tuttle, se va desfășura din 13 februarie până pe 23 februarie – în aceeași zi germanii vor vota în alegeri naționale care ar putea aduce victorii considerabile pentru extrema dreaptă.

Tricia Tuttle, născută în Statele Unite, a recunoscut istoricul caracter politizat al Festivalului de la Berlin, însă nu dorește ca un astfel de discurs să eclipseze filmele în sine. Festivalul nu va emite o declarație cu privire la alegerile din Germania, însă ea i-a încurajat pe germani să meargă să voteze.

Discuțiile despre războiul dintre Israel și palestinieni vor fi probabil inevitabile în pofida eforturilor organizatorilor, a declarat Scott Roxborough.

Ceremonia de închidere de anul trecut a fost criticată de anumiți politicieni germani după ce mai mulți câștigători și-au exprimat solidaritatea cu palestinienii și au criticat acțiunile Israelului în Fâșia Gaza.

Într-un comunicat, organizatorii Berlinalei au transmis că articolele vestimentare sau simbolurile care arată o solidaritate cu cauza palestiniană sunt permise, însă anumite fraze necesită precauție.

Câteva asociații pro-palestiniene le-au cerut cineaștilor să boicoteze Berlinala din acest an din cauza sprijinului acordat de Guvernul german Israelului și este posibil să existe proteste pe covorul roșu și în alte spații de desfășurare a festivalului.

Două filme despre ostaticii israelieni răpiți de organizația teroristă Hamas pe 7 octombrie 2023 vor fi prezentate la Berlinală, unde va fi proiectat și un film despre un tânăr practicant de parkour în Fâșia Gaza.

Potrivit lui Scott Roxborough, Tricia Tuttle se confruntă cu provocarea de a face Berlinala să devină din nou un festival relevant după ce statutul său a scăzut ca importanță în rândul cinefililor în ultimii ani.

„Anul acesta se va depune un efort pentru a încerca să se readucă Berlinala în topuri”, a declarat el.

Două dintre cele mai importante filme din programul Berlinalei 2025 – lungmetrajul biografic despre Bob Dylan „A Complete Unknown” și pelicula cu Robert Pattinson în rolul principal „Mickey 17′ – au avut deja premierele lor internaționale, ceea ce înseamnă că doar cel mai recent film al regizorului Richard Linklater, „Blue Moon”, va avea parte de o premieră mondială la Berlin.

„Dar, pentru un festival ca acesta, de mărimea Berlinalei, îți dorești cel puțin o jumătate de duzină de filme mari și interesante, pe care toată lumea vrea să le vadă”, a adăugat Scott Roxborough.

Robert Pattinson și Timothée Chalamet – care îl interpretează pe Bob Dylan -, precum și Ben Whishaw, Margaret Qualley și Chloe Sevigny se numără printre actorii care vor păși pe covorul roșu pentru a-și promova noile lor filme.

Mai multe filme de artă vor fi prezentate în premieră, inclusiv „Kontinental ’25” al regizorului român Radu Jude, fost câștigător în acest festival, precum și debutul regizoral al scenaristei britanice Rebecca Lenkiewicz, „Hot Milk”.

Nouăsprezece filme se află în competiție pentru a câștiga Ursul de Aur, trofeul suprem al Berlinalei, care va fi atribuit de un juriu prezidat de regizorul american Todd Haynes în cadrul ceremoniei de încheiere, pe 22 februarie.

Piața paralelă a filmului european rămâne un eveniment important pentru cumpărarea și vânzarea de filme independente, a adăugat Scott Roxborough.

„Poate că filmele mari de la Hollywood sunt difuzate în altă parte, dar aici puteți, pe o vreme rece, să intrați în cinematograf și să stați pe scaun timp de două ore alături de o dramă deprimantă, psihologic tulburătoare, dar profund emoționantă. Cam pentru asta vin spectatorii la Berlin”, a concluzionat el. 

Citește și Râsete și relaxare, ingredientele perfecte pentru seri romantice la teatru