Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis sărbătoreşte 18 ani de la înfiinţare

Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis de la Alexandria sărbătoreşte, în 2023, 18 ani de la înfiinţare, organizatorii propunându-şi să extindă în ţară acest proiect, pe parcursul unui an, informează Agerpres.

Evenimentul urmează să se desfăşoare pe patru piloni, primul dintre aceştia, „Capsule de teatru şi deşteptări”, urmând să înceapă în luna februarie.

„Ideo Ideis susţine adolescenţii din România să se exprime aşa cum sunt şi să modeleze comunităţile de care au nevoie în devenirea lor. Ceea ce a pornit în Alexandria ca un Festival de teatru tânăr, a devenit în timp un manifest artistic şi social”, a declarat Ana Fierăscu, director al pilonului „Capsule”.

Cele patru etape după care urmează să se desfăşoare în 2023 Ideo Ideis sunt „Capsule de teatru şi deşteptări”, „Tabără”, „Laborator” şi „Festival”.

Primul pilon, „Capsule de teatru şi deşteptări”, se desfăşoară în opt oraşe din România – Zalău, Bistriţa, Roman, Bârlad, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Craiova şi Tulcea -, în parteneriat cu licee din aceste localităţi.

Citește și Spectacolul ”Vino veritas” de David MacGregor – premieră la Teatrul Godot

„În anul 2020, fiindcă nu am vrut să întrerupem ediţia de festival, au apărut Capsulele de teatru şi deşteptări (…) şi aşa ne-am dat seama că putem să ajungem la cât mai mulţi adolescenţi din toată România, nu doar o săptămână în Alexandria”, a spus Ana Fierăscu.

Următoarea etapă este tabăra de creaţie propriu-zisă, cu două secţiuni distincte, una de teatru şi una de film, la care vor participa câte zece adolescenţi selectaţi dintre cei înscrişi la Capsule.

Pe baza documentării pe care tinerii urmează să o facă în oraşele lor vor fi realizate un spectacol de teatru şi un film de scurt metraj sub îndrumarea profesioniştilor implicaţi în proiect, iar la final cele două produse artistice vor fi prezentate în cadrul festivalului, la Alexandria.

„Atelierele care se desfăşoară în fiecare dintre cele opt oraşe se adresează tuturor adolescenţilor, nu doar celor care îşi doresc o carieră artistică. Acestea au menirea să-i ajute pe tineri să îşi învingă frici, să-şi descopere emoţii şi să capete mai mult curaj”, a declarat Ana Fierăscu pentru AGERPRES.

Proiectul, intitulat ExperienţaIdeoIdeis, se va încheia în luna august, la Alexandria, cu festivalul propriu-zis, eveniment organizat de Asociaţia TET Alexandria.