Festivalul Filmului European la Timișoara, între 24 – 26 iunie

Festivalul Filmului European revine după gala specială din 10 mai cu un program extins de filme europene, informează ICR.

Comunicat ICR

Festivalul Filmului European revine după Gala specială din 10 mai – în proaspăt reabilitatul Cinema Victoria, cu un program extins de filme europene. Accesul la proiecții este gratuit.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Ediția din Timișoara beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Centrului de Proiecte Timișoara.

Ediția extinsă debutează vineri, de la ora 19:00 cu Gustul foamei (Danemarca, 2021) în regia lui Christoffer Boe – o producție delicioasă care cucerește spectatorii nu doar prin prestația actorilor principali (Katrine Greis-Rosenthal și Nikolaj Coster-Waldau), ci și prin coloana sonoră de excepție și prin povestea pe care o relatează. Un cuplu de chefi dețin un restaurant gourmet în Copenhaga și au un singur vis: o stea Michelin, pentru care sunt dispuși să sacrifice totul.

Citește și Cotroceni IStory, atelier de film documentar pentru liceeni

Din selecția de filme de la Timișoara, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru – mai fac parte:

– Despre frații noștri răniți (r: Hélier Cisterne, Franța, 2021), inspirat din povestea reală a unui cuplu care luptă pentru libertate, o adaptare a romanului omonim semnat de Joseph Andras.

– În adâncul pădurii (r: Serge Mirzabekiantz, Franța, 2021) – o poveste cu adolescenți care devin adulți.

– Adăpostul (r: Seán Breathnach, Irlanda, 2021) – o meditație asupra vulnerabilității și analfabetismului emoțional, ca o consecință a izolării rurale.

Alte filme de neratat sunt: Leonora addio (Italia, 2022), al regizorului Paolo Taviani, care spune povestea călătoriei aventuroase a cenușii lui Pirandello de la Roma la Agrigento și câștigător al Premiului FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, anul trecut, documentarul fascinant și revelator Sabaya (Suedia, 2021) realizat de Hogir Hirori, despre un grup de oameni care își riscă viețile încercând să salveze femei și fete yazidite ținute captive de ISIS în Siria și Sonata (regia: Bartosz Blaschke, Polonia, 2021) – o biografie impresionantă și emoționantă a pianistului polonez Grzegorz Płonka.

Citește și Festivalul Vara Magică, între 6 iulie şi 31 august, la Ateneul Român

În 2022 am reluat și tradiția ambasadorilor festivalului. Anul acesta, rolul îi revine regizoarei Monica Stan, care a realizat un spot inspirat din cel mai recent film al său, Imaculat, laureat cu 3 premii importante la Festivalul de film de la Veneția, anul trecut. În spotul festivalului, îi veți recunoaște pe Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor, Anca Dinicu și Tudor Giurgiu.

Spotul de promovare 26.FFE și programul complet pot fi vizionate aici: www.ffe.ro.