Festivalul Intercultural Sighişoara – ProEtnica se reia după doi ani

Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret va relua, în perioada 25-28 august, Festivalul Intercultural Sighişoara „ProEtnica”, ajuns la la ediţia a XVIII-a, după ce a fost întrerupt timp de doi ani pe fondul situaţiei pandemice.

„Sighişoara va găzdui, din nou, după doi ani de pauză, Festivalul ProEtnica, eveniment artistic organizat de Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret. În perioada 25-28 august 2022, vor fi prezente ansambluri folclorice reprezentative pentru cele 20 de comunităţi etnice din România. De asemenea, se vor desfăşura simpozioane şi întâlniri cu scriitori de literatură în limba maternă. Tradiţia se va păstra inclusiv în ceea ce priveşte prezenţa standurilor de prezentare ale comunităţilor etnice, prilej pentru a fi expuse produse meşteşugăreşti”, au anunţat organizatorii pe Facebook.

Pentru această ediţie a festivalului ProEtnica a fost aprobat şi un nou regulament de organizare şi desfăşurare, care prevede faptul că programul artistic se va derula pe scena principală, iar pe parcursul manifestării vor mai fi organizate un târg al meşteşugarilor, Târgul ProEtnica, workshop-uri oferite de organizaţiile minorităţilor naţionale, o secţiune ştiinţifico-culturală şi o expoziţie de arte vizuale şi decorative din partea unor artişti contemporani din rândul minorităţilor naţionale.

Citește și Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighișoara vor fi restaurate

„Considerăm că acest festival contribuie, în mod concret, la consolidarea păcii, într-o societate pluralistă şi democratică. Festivalul este un semnal că popoarele şi etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale, care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie şi genocide drept instrumente legitime, pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică”, a precizat iniţiatorul festivalului, Volker Reiter.