Festivalul Internaţional de Film Experimental București, între 27 septembrie şi 2 octombrie

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti: „Handle with care”, care cuprinde o amplă selecţie de filme de scurt şi lungmetraj prezentate în premieră în România, se va desfăşura între 27 septembrie şi 2 octombrie şi va aduce câteva dintre cele mai provocatoare experimente cinematografice ale anului la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, anunţă organizatorii.

În selecţie sunt peste 70 de lucrări cinematografice, iar printre surprizele din acest an se numără proiecţia în premieră în România a documentarului „De Humani Corporis Fabrica”, prezentat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a prestigiosului festival de film de la Cannes.

„De Humani Corporis Fabrica” va avea parte de o proiecţie specială în închiderea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti, duminică, pe 2 octombrie.

Tot în premieră în istoria festivalului, ediţia din acest an va include o nouă secţiune competiţională dedicată lungmetrajelor realizate de cineaşti aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj din carieră. Noua secţiune reuneşte şapte filme care s-au distins în ultimul an în circuitul festivalier prin abordări formale inovatoare, care explorează noi posibilităţi de expresie ale limbajului cinematografic, precizează organizatorii.

Citește și „Dirijorul Tăcerilor”, film bazat pe fapte reale, are premiera la 2 septembrie pe marile ecrane

„Tema care va defini experienţa de festival în 2022 pune în centru noţiunea de grijă înţeleasă ca liant pentru fracturile şi rupturile sociale şi naturale, politice şi culturale cu care se confruntă umanitatea astăzi. Grija ca răspuns la îngrijorare – grija faţă de celălalt, dar şi faţă de noi înşine, grija faţă de generaţiile viitoare, grija faţă de totalitatea fiinţelor vii. ‘Handle with care’ invită la reflecţie asupra felului în care trăim, asupra valorilor care guvernează comunităţile şi societăţile de care aparţinem, dar şi asupra modurilor în care putem reimagina lumea înconjurătoare şi interacţiunile noastre cu cei/cele şi ceea ce ne înconjoară într-o manieră mai sustenabilă şi mai incluzivă, cu grijă şi cu respect faţă de alteritate”, se mai arată în comunicatul transmis de organizatori.