Festivalul Mondial de Poezie Mihai Eminescu, ediția a IX-a

Poeţi din 20 de ţări, de pe toate meridianele lumii, participă la cea de-a IX-a ediţie a „Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu”, care se desfăşoară la Craiova, în perioada 17 – 22 iunie, sub organizarea Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Craiova.

Manifestările culturale dedicate poetului omagiat se vor desfăşura la Facultatea de Mecanică, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, Teatrul Naţional Caracal şi Muzeul de Artă Craiova, festivalul incluzând recitaluri poetice, lansări de carte în prezenţa autorilor, mese rotunde, dezbateri, întâlniri cu autorităţile locale, cu iubitori de poezie.

„De ce avem nevoie de poezie? Pentru că în unele părţi ale planetei sunt războaie, se-mpuşcă oameni, alţii mor de foame, pandemia ne-a înstrăinat unii de alţii, adică suntem martorii mutilării fiinţei umane, a vieţii cotidiene. Dar şi de preţuire. Ori, între noi şi Dumnezeu se interpune poezia, iar astăzi, mai încet ca oricând, e mare nevoie de cultură, de muzică, de teatru, ştiindu-se că nu se vede bine decât cu inima, orice poet având o stea a lui. Importanţi creatori ai zilelor noastre, din 20 de ţări, se vor afla la Craiova, devenită citadelă veritabilă a emoţiei şi a frumosului”, afirmă reprezentanţii Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”.

Citește și Scrisori între Mihai Eminescu şi Veronica Micle, publicate în premieră

Ceremonia oficială a începerii Festivalului va avea loc la Facultatea de Mecanică în 18 iunie ora 10, cei interesaţi având posibilitatea să participe la diverse reuniuni poetice la Filarmonica Olteniei, în Parcul Romanescu, în Centrul Vechi al oraşului, la Biblioteca Judeţeană „Alexandra şi Aristia Aman”.

Între momentele importante ale festivalului se află acordarea Marelui Premiu al Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu şi a Premiului Special, precum şi acordarea premiilor anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”. „Îi rugăm pe craioveni să fie prezenţi la aceste manifestări poetice, pentru că bucuriile sporesc dacă le împarţi cu alţii. Se spune că atunci când poeţii şi cititorii lor privesc cerul se schimbă orbita stelelor. Aşadar, să ne privim în inimă şi să devenim mai buni şi mai înţelepţi!”, mai spun reprezentanţii Academia Internaţionale „Mihai Eminescu”.

Lansările de carte şi recitalul poetic internaţional ce se vor desfăşura la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, în data de 19 iunie 2022, începând cu ora 10.00.