Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare se va desfăşura, începând de duminică până pe 12 mai, la Institutul Liszt, în premieră, pe lângă cele trei zile de concurs şi gala decernării premiilor, organizatorii invitând la eveniment tineri muzicieni din Ungaria.
„Pe lângă bine cunoscuta secţiune de concurs, în ediţia din acest an punem accent şi pe prezentarea artei interpretative contemporane maghiare, invitând la eveniment tineri muzicieni din Ungaria care se remarcă în mânuirea unor instrumente muzicale inedite din punctul de vedere al festivalului nostru, precum orga sau saxofonul”, informează Institutul Liszt, într-un comunicat de presă.
Ediţia a XVIII-a a Festivalului Muzicii Maghiare ia startul, într-un mod inedit, cu un recital de orgă susţinut, duminică, de la ora 19,00, de Batori Istvan, la Biserica Italiană.
Spectacolul se va desfăşura cu sprijinul Academiei Maghiare de Artă şi în colaborare cu Parohia Preasfântul Mântuitor din Bucureşti.
Citește și Festival de teatru, film şi muzică dedicat actorului Ion Dichiseanu, la Adjud
În secţiunea de competiţie, timp de trei zile, concurenţii vor evolua în faţa publicului şi a juriului la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti.
Joi, 12 mai, de la ora 18,00, sunt programate Gala laureaţilor şi un recital Duo Seleljo, care se vor desfăşura la sediul Institutului Liszt din Strada Gina Patrichi nr. 8.
Surorile Seleljo Erzsebet şi Seleljo Iren vor evolua la saxofon şi pian în deschiderea galei de decernare a premiilor. Multe dintre concertele lor sunt înregistrate de Bartok Radio. Programul cuprinde piese de Claude Debussy- Rhapsodie; Weiner Leo – Romanţă; George Enescu – Concertstuck şi Fernande Decruck – Sonata.
Intrarea este liberă la toate concertele din festival.
Festivalul, unicul din Bucureşti care se concentrează în mod special pe muzica maghiară, are drept scop promovarea literaturii muzicale maghiare în rândul tinerilor din România.