Filippo Bernardini: Bărbat acuzat că a furat cărți inedite, arestat

Un italian care a preluat identitatea unor editori şi agenţi pentru a fura manuscrise de cărţi nepublicate prin intermediul unei înşelătorii de phishing, a fost arestat miercuri de pe aeroportul „John F Kennedy” din New York, informează BBC.

Filippo Bernardini, un italian în vârstă de 29 de ani, angajat la editura londoneză Simon & Schuster, ar fi furat din 2016 mai multor sute de manuscrise şi draft-uri. 

Tânărul a fost acuzat de fraudă electronică și furt calificat de identitate. Acesta ar fi înregistrat peste 160 de domenii de internet false din 2016. El va apărea joi în fața unui tribunal federal din Manhattan.

Filippo Bernardini a reușit să pună mâna pe o sută de texte inedite, creaţii de Margaret Atwood, Jennifer Egan, Anthony Doerr, Sally Rooney sau Ethan Hawke, precum şi pe cea a unui laureat al premiului Pulitzer. Dar şi o serie de documente de la autori mai puţin cunoscuţi. 

Pentru a strânge acest număr record de manuscrise, el a pretins că este editor sau personalitate la Hollywood.

Potrivit The Guardian și The New York Times, sccriitoarea irlandeză Sally Rooney și actorul Ethan Hawke au fost vizați de escrocheria italianului.

Editorul Simon & Schuster, unde lucra Filippo Bernardini, s-a declarat „şocat şi îngrozit” de acest caz şi a anunţat că l-a suspendat pe suspect din orice activitate profesională şi aşteaptă ca justiţia americană să-şi continue activitatea.

Motivaţiile „colecţionarului” rămân necunoscute. Manuscrisele pe care a putut să le consulte nu au fost publicate pe internet, nici nu au făcut obiectul vreunui şantaj. 

Citește și Scriitoarea Doina Ruști, despre asasinarea tatălui ei