Filmul documentar ”Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat pe 30 mai

Filmul documentar ”Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat pe 30 mai, cu începere de la ora 19,00, în holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Potrivit unui comunicat al MNIR, proiecţia va fi urmată de o discuţie cu producătorii filmului. Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul face parte din Turneul Naţional de Educaţie Istorică 2022, o continuare a celui din 2019 de promovare a filmului documentar „Maria, Inima României” şi include noua versiune a documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă”.

„Versiunea Director’s Cut include noi materiale despre perioada complicată a tinereţii Regelui Mihai, aşa cum a fost descrisă în jurnalul personal al Reginei Maria. Documentarul prezintă şi detalii din perioada de izolare personală şi socială a Regelui din timpul exilului din Elveţia, dar şi motivele pentru care Regele Mihai a ezitat să se întoarcă în România. Totul din perspectiva celor care i-au fost aproape în acea perioadă. Această versiune îmbogăţită a filmului pune accent şi pe interacţiunile Regelui cu CIA după exilul din 1948”, se arată în comunicat.

Citește și 30 de ani de la prima vizită a regelui Mihai în România, după 45 de ani de exil

John M. Florescu, fondatorul Chainsaw Film Productions, producătorul filmului documentar, s-a declarat „bucuros” de a oferi publicului din România filmele sale.

„Sunt bucuros să promovez pentru publicul din România cele trei filme realizate împreună cu echipa mea: „Războiul Regelui” (2016), „Maria, Inima României” (2018) şi „Regele Mihai: Drumul către casă” (2021). Documentarele prezintă o parte importantă din istoria României, din 1860 până în prezent, şi sper ca publicul român să afle mai multe despre eroii săi vizionându-le”, a declarat Florescu, citat în comunicat.

Din echipa de producţie a filmului fac parte Viorel Chesaru – producător senior, Dan Drăghicescu – producător asociat, Mircea Lăcătuş – editor şi producător arhive şi Laura Beldiman – cercetător şi asistent editorial, mai informează MNIR.