Filmul „Experimentul Pitești” a fost lansat la Teatrul National, ca un omagiu pentru foștii deținuți politic

Filmul „Experimentul Piteşti” a fost lansat la Teatrul Naţional, în memoria actorului Ion Caramitru, care ar fi împlinit 80 de ani, şi ca un omagiu pentru foştii deţinuţi politic, victime ale celui mai dur program de tortură din blocul de Est. E ultimul film în care a jucat marele actor şi un lung metraj care aduce povestea controversatului experiment de reeducare de la închisoarea Piteşti, informează Televiziunea Română.

Cea mai dură scenă din film, apreciază sursa citată, este ceea în care deţinutul Marcu este răstignit, iar ceilalţi încarcerați îi testează credinţa, batjocorindu-l. Un scenariu care respectă ceea ce s-a întâmplat în închisoarea Piteşti, între 1949 şi 1952, din mărturisirile foştilor deţinuţi politic care au supravieţuit torturilor fizice şi psihice, administrate cu scopul de a fi „reeducaţi”. Erau studenţi, deținuți politic, membri ai Partidul Țărănesc, Liberal, legionari şi sioniști ai comunității evreiești din România.

RAREȘ LUCACI, actorul care îl interpretează pe Marcu: Cred că e o oglindă pentru noi toți și să luăm aminte, să facem cumva să nu se mai întâmple așa ceva.

Metoda folosită la Pitești a fost transformarea victimelor în călăi, iar unii dintre deţinuţi i-au torturat pe ceilalţi, pentru a-i convinge să renunţe la credinţele lor. Generalul de Securitate Alexandru Nikolski a recunoscut, după 1989, că a implementat „experimentul Pitești” la ordinele moscovite directe ale lui Stalin

Citește și Nicolae Itul, Iordan Răitaru și Bal Corneliu, supraviețuitori ai Experimentului Pitești

DANIEL PETRILĂ, actorul care îl interpretează pe deținutul agresor Daniel: Chiar am resimțit acele momente pe care le-au trăit tineri ca noi din perioada comunistă.

MARGARETA NISTOR, critic de film: Este o modalitate de a ne întoarce în timp și a înțelege anumite lucruri, mai ales acum.

Regizoarea Victoria Baltag s-a documentat trei ani şi apoi a reuşit să convingă actorii, printre care şi pe Ion Caramitru, să lucreze pro-bono pentru a spune povestea celui mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est.

VICTORIA BALTAG, regizorul filmului “Experimentul Pitești”: Am făcut acest film cu doar 10% din bugetul pe care l-am sperat să-l avem. Actorii și echipa nu sunt plătiți, sperăm să-i plătim din vânzarea biletelor, așadar, vă rog, să veniți la film!

Filmul va fi prezentat în festivaluri şi va apărea în următoarele două luni şi în cinematografe.