Filmul românesc „Libertate”, premiat în Franţa şi Germania

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceauşescu. Un film în care agitaţia Revoluţiei nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar şi în reacţiile şi limbajul personajelor”, a fost motivaţia juriului care a acordat Premiul Criticii filmului românesc „Libertate” (r. Tudor Giurgiu) la ediţia de anul acesta a Arras Film Festival, care s-a încheiat duminică, în nordul Franţei.

Juriul a fost prezidat de Perrine Quennesson, una dintre cele mai active jurnaliste de film din Franţa (scrie, printre altele, pentru revista Cinema Teaser şi a lucrat pentru emisiunile de cinema „Tchi Tcha” şi „Le Cercle” la CANAL+). Alături de Quennesson, din juriu au făcut parte Thomas Baurez (Première, FRANCE 24), Christophe Caron (La Voix du Nord), Boris Szames (SO FILM, Gone Hollywood) şi Caroline Veunac (Télérama).

Nu este singurul trofeu obţinut de producţia românească în acest weekend. Filmul a câştigat şi Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la cea de-a 33-a ediţie a Cottbus Film Festival în Germania: „Să experimentezi o revoluţie pe ecran poate fi inconfortabil şi captivant în acelaşi timp. Regizorul reuşeşte să dea o formă unui haos istoric creând un film care trece dincolo de estetica noului val românesc”. Din juriu au făcut parte jurnalistul italian Giuseppe Sedia, jurnalista germană Katrin Hillgruber şi istoricul român Angelo Mitchievici. Cottbus este unul dintre cele mai importante festivaluri de film dedicate cinematografiei est-europene.

Citește și Un film biografic despre Elon Musk va fi regizat de Darren Aronofsky

În România, „Libertate” a fost urmărit deja de peste 35.000 de spectatori, iar în următoarea perioadă regizorul Tudor Giurgiu şi o parte dintre actori vor fi prezenţi la mai multe proiecţii speciale în ţară, majoritatea în oraşe şi localităţi fără cinematografe: Rădăuţi (20 noiembrie), Siret (20 noiembrie), Alexandria (21 noiembrie), Cugir (23 noiembrie), Mediaş (24 noiembrie), Sebeş (25 noiembrie), Aiud (25 noiembrie) sau Baru, Petroşani şi Lupeni (26 noiembrie). 

Din distribuţia filmului fac parte unii dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori români: Iulian Postelnicu, Mirela Oprişor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoşteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ştefan Iancu sau Ionuţ Caras.

Filmul a câştigat anul acesta Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc şi Premiul pentru cele mai bune costume şi decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival.