Firma-mamă chineză a TikTok recunoaşte că foloseşte date ale jurnaliştilor pentru a-i urmări

Angajaţi ai întreprinderii chineze ByteDance au accesat în mod ilegal date de pe platforma TikTok şi au urmărit jurnalişti cu scopul de a identifica sursele de la originea unor divulgări în presă, recunoaşte vineri compania, relatează AFP.

Firma mamă a TikTok, ByteDance, a declarat AFP că mai mulţi angajaţi au accesat date ale unui număr de doi jurnalişlti care au scris despre întreprindere.

Ei sperau să identifice legături între personal şi un jurnalist de la Financial Times (FT) şi unul de la BuzzFeed, se arată într-un e-mail, pe care AFP scrie că l-a văzut, al consilierului general al ByteDance, Erich Andersen.

Cei doi jurnalişti au scris despre scandaluri legate de această întreprindere în baza unor informaţii obţinute în mod confidenţial.

Angajaţii identificaţi de către ByteDance drept aflaţi în contact cu aceşti juralişti nu mai lucrează pentru întreprindere, anunţă Erich Andersen, fără să ofere detalii despre numărul total al salariaţilor care se află în acest caz.

Citește și Arhiepiscopia Tomisului şi-a făcut cont de TikTok

ByteDance condamnă, într-o declaraţie transmisă AFP, această ”iniţiativă nefericită care a încălcat grav codul de conduită al societăţii”.

Adresele IP ale jurnaliştilor au fost obţinute cu scopul de a stabili dacă se aflau în acelaşi loc cu colegii suspectaţi la ByteDance de faptul că au divulgat informaţii confidenţiale, relevă un raport intern transmis de Erich Andersen.

Aceste informaţii afectează imaginea pe care TikTok depune eforturi să şi-o îmbunătăţească în rândul clienţilor şi guvernelor – imaginea unei platforme atentă la protecţia datelor utilizatorilor săi şi care respectă securitatea naţională.

Critici ai TikTok sunt îngrijoraţi de faptul că aceste date pot fi accesate de către firma-mamă, grupul chinez ByteDance, care este supus în mod teoretic controlului Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).

Însă unii experţi consideră aceste criticfi exagerate.

Ei subliniază că mulţi actori rău intenţionaţi pot avea acces la aceste date – indiferent de proprietarul platformei.

TikTok a anunţat anul acesta că va stoca în Statele Unite toate informaţiile referitoare la utilizatorii americani.