Nici internetul, nici serialele TV difuzate pe platformele de streaming nu au reuşit să pună capăt „idilei” dintre cubanezi şi foiletoanele radiofonice, un gen de program audio care este încă foarte viu în această ţară ce a fost cândva avangarda sa în America Latină, informează AFP.
În urmă cu aproape 80 de ani, Cuba a smuls multe lacrimi de la numeroşi latino-americani prin intermediul foiletonului său radiofonic „El derecho de nacer” („Dreptul de a te naşte”), care conţinea 314 episoade despre povestea tumultuoasă a moştenitoarei unei bogate familii din Havana căzute în dizgraţie, care luptă pentru a avea dreptul de a da naştere copilului ei.
În zilele noastre, „Amores en subasta” („Iubiri la licitaţie”), difuzat spre sfârşitul dimineţii de Radio Progreso, continuă să îi captiveze pe ascultătorii cubanezi cu o altă poveste, care se desfăşoară în Havana la începutul secolului al XX-lea, scrisă de Joaquin Cuartas, în vârstă de 86 de ani, considerat unul dintre cei mai buni scenarişti ai radiodifuziunii cubaneze.
„Apreciez acest foileton şi mă face să mă simt ca şi cum eu aş trăi în acea epocă”, a declarat Alexis Castillo, un ascultător de 54 de ani, nevăzător din naştere, din apartamentul său din Alamar, un cartier din estul Havanei.
„Foiletoanele radiofonice mă fascinează” şi „acesta este ieşit din comun, personajele şi interpretările mă captivează”, a declarat Milvia Lupe Leyva, în vârstă de 82 de ani, care locuieşte în vestul capitalei cubaneze.
Cu urechea lipită de radioul pe care fiul ei i l-a adus din Mexic „în urmă cu vreo 20 de ani”, această octogenară urmăreşte mai multe foiletoane difuzate de Radio Progreso, un post înfiinţat în 1929 şi considerat un bastion al producţiilor de acest gen în Cuba.
Citește și Fidel Castro: De la copilăria lipsită de griji la lupta pentru Cuba
Ascultându-le, „mă simt ca şi cum aş fi regina lumii”, a adăugat ea, entuziasmată.
Cubanezii susţin că sunt precursorii foiletoanelor radiofonice difuzate în America Latină: cubanezul Felix B. Caignet (1892-1976) a lansat acest gen cu „El derecho de nacer” în 1948 şi i-a cucerit pe ascultătorii din Argentina, Columbia, Mexic, Venezuela şi chiar din Brazilia, graţie unei traduceri în portugheză.
Într-o perioadă în care platformele ce difuzează conţinuturi video la cerere şi reţelele de socializare captează o bună parte a publicului care urmăreşte programe de divertisment, Alexis Castillo denunţă „clişeul” potrivit căruia foiletonele radiofonice sunt ceva „banal”, pentru „femei casnice” sau pentru „persoane cu un nivel cultural scăzut”.
„Nu toate foiletoanele radiofonice sunt drame, care pendulează între plânset în hohote şi happy-end. Există multe altele care sunt de natură istorică şi biografică şi care te învaţă multe lucruri”, a adăugat acest ascultător, recunoscând totuşi că nu îşi refuză plăcerea de a asculta şi o poveste de dragoste atunci când aceasta „este bine scrisă”.
„Tradiţie”
În timpul unei sesiuni de înregistrare la sediul Radio Progreso, unde timpul pare că s-a oprit în anii 1950, Nilas Sanchez, o actriţă în vârstă de 76 de ani, dintre care 50 dedicaţi radioului, şi-a exprimat credinţa în persistenţa acestui gen, întrucât „Cuba are o tradiţie în radio şi o tradiţie de ascultare a foiletoanelor radiofonice”.
Directoarea artistică a foiletonului „Amores en subasta”, Yumary Cruz, în vârstă de 51 de ani, subliniază că „ingredientele lui Felix B. Caignet – lacrimi, şoapte şi o fericire mereu amânată – sunt în continuare foarte eficiente”.
În studioul de înregistrare, unde se transpiră din abundenţă întrucât criza energetică cu care se confruntă Cuba nu permite folosirea aerului condiţionat, actorii îşi dezvoltă personajele, sub îndrumarea naratorului.
Yumary Cruz deplânge totuşi „îmbătrânirea” materialului scris şi plecarea mai multor actori din distribuţia programului, în contextul în care ţara este afectată de cea mai gravă criză a sa migratorie de după Revoluţia din 1959.
Citește și Revoluția Cubaneză: Confruntări brutale și nașterea unei noi epoci
În apartamentul lui din Alamar, Alexis Castillo, pasionat de noile tehnologii în pofida faptului că este orb, foloseşte un software pentru nevăzători pentru a înregistra fiecare episod din „Amores en subasta”.
Seara, el distribuie un episod pe grupul de WhatsApp pe care l-a creat şi din care fac parte aproximativ 100 de actori, realizatori, producător şi ascultători pasionaţi din diferite regiuni ale ţării.
Astfel, „oamenii care nu au putut să asculte (episodul – n.red.) pentru că lucrau sau pentru că nu au avut curent electric pot să facă acest lucru mai târziu”, a explicat el, referindu-se la frecventele întreruperi de electricitate care afectează viaţa de zi cu zi a cubanezilor.
Atunci când un foileton radiofonic se termină, Alexis Castillo îl încarcă integral în „cloud”-ul digital pentru ca fanii din Cuba şi din străinătate să poată să-l asculte. Este vorba despre un serviciu de podcast improvizat, pe care el însuşi l-a denumit „radio a la carte”.