Fostul deputat PDL Cezar Preda, propus la șefia Institutului Cultural Român de la Paris

Pentru postul de director ICR Paris, PNL îl propune pe Cezar Preda, fost parlamentar PDL și PNL care s-a retras din politică în 2020 după ce i s-a încheiat mandatul de deputat.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a confirmat pentru HotNews.ro informația că Cezar Preda a fost propus de ICR ca director adjunct al filialei ICR din Paris.

“Am avizat propunerea domnului Cezar Preda pentru funcția de director adjunct al ICR. Propunerea a fost făcută de către președintele ICR, Liviu Jicman iar decizia finală aparține Senatului. Îl recomandă experiența parlamentară și activitatea sa din câte știu a fost membru și raportor A.P.C.E. (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei)”, a declarat Lucian Romașcanu pentru HotNews.ro.

”De ce am acceptat această chestiune? Eu, fiind un manager care am confirmat în foarte multe situații – sunt profesor de management – cred că, într-o echipă, promovarea culturii are o latură foarte importantă în ceea ce privește proiectul în sine. De aceea nici nu am acceptat să fiu director plin, cred că, într-o echipă, un manager bun poate să-și aducă constribuția pe evenimentul sau acțiunea pe care dorești s-o promovezi, să aibă succes”, spune Preda pentru G4Media.

Cezar Preda deține un doctorat în ştiinţe inginereşti, obținut de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, în 2010. Între 1997 și 2003 a fost director general al firmelor publice de salubritate din Buzău și București, din 2004 până în 2020 fiind deputat PD, PDL și PNL.

Victor Paul Dobre, fost lider PNL Galați, propus la șefia ICR Lisabona

O altă propunere din partea liberalilor pentru funcția de director al ICR Lisabona este Victor Paul Dobre. Fost lider PNL Galați, un apropiat al social-democratului Dan Nica, Victor Paul Dobre a avut de-a lungul timpului o relație apropiat cu liderii social democrați din Galați.

De profesie inginer, fost deputat PNL și președinte în comisia de administrație publică, fost secretar de stat la ministerul de Interne, Victor Paul Dobre are 70 de ani și este în prezent consilier personal al actualului președinte al Curții de Conturi Miahi Busuioc, propus de Liviu Dragnea.

Citește și Diana Baciuna, consilier PNL, a fost numită secretar de stat la Ministerul Culturii. Vezi CV-ul ei

De menționat ar fi că Victor Paul Dobre s-a numărat printre foștii parlamentari care au contestat în justiţie eliminarea pensiilor speciale.

Potrivit ministrului Culturii, Lucian Romașcanu , Victor Paul Dobrea nu figurează în acte ca propunere la ICR Lisabona dar acesta nu a exclus nominalizarea sa.

Potrivit procedurii, președintele Institului Cultural Romn este cel care înaintează propunerile privind numirea directorilor la filialele ICR din străinătate către ministerul Culturii care avizează și trimite Parlamentului. ICR se află în subordinea Parlamentului iar comsiiile de cultură sunt cele care recomandă plenului validarea propunerilor.

Politic, potrivit surselor HotNews.ro, conducerea PNL este cea care îi susține pe cei doi foști parlamentari.