Fotografa franco-elvețiană Sabine Weiss, figură a curentului umanist, a murit

Fotografa franco-elvețiană Sabine Weiss, figură a curentului umanist, a murit la vârsta de 97 de ani, informează Le Monde. Sabine Weiss era cunoscută în special pentru fotografiile sale din Parisul anilor 1950.

Născută în Elveţia în 192, Sabine Weiss s-a stabilită în Franţa (Paris) unde şi-a instalat un atelier în 1949. A fost laureată a Prix Women in Motion în 2020 pentru fotografie, Sabine Weiss a avut 160 de expoziții în toată lumea. A fost ultima reprezentantă a școlii umaniste franceze, care i-a reunit pe fotografi Robert Doisneau, Willy Ronis sau Edouard Boubat

Personalitate discretă şi mai puţin cunoscută marelui public decât alţi fotografi ai epocii sale, artista a vrut să stabilească „un dialog constant” cu subiectul său, considerând fotografia „o prietenă”, a anunțat familia ei într-un comunicat, miercuri.

După ce a sosit la Paris în 1946, ea a frecventat mediul artistic, le-a făcut portretele lui Stravinski, Britten, Dubuffet, Léger sau Giacometti. A lucrat şi a reuşit în mai multe domenii: reportaj (a călătorit mult), publicitate, modă, spectacol, arhitectură. A lucrat pentru mari reviste: Newsweek, Time, Life, Esquire, Paris-Match. 

Artist prolific şi generos, Sabine Weiss a lăsat moştenire în 2017 un număr de 200.000 de negative Musée de l’Élysée din Lausanne. 

Citește și Muzeul Naţional Brukenthal, invitat să participe la o expoziţie la Muzeul Royal din Mariemont – Belgia