Fotografii din colecţia Bibliotecii Academiei, într-o expoziţie care va fi deschisă luni, la Sala „Theodor Pallady”

Elemente valoroase ale colecţiei de fotografii a Bibliotecii Academiei se vor regăsi într-o expoziţie a Cabinetului de Stampe, care va fi deschisă luni, 29 august, la Sala „Theodor Pallady”.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, la vernisaj vor lua cuvântul prof. univ. dr. Iosif Kiraly – Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, Cătălina Macovei – coordonatoarea Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, dr. Adriana Dumitran – Biblioteca Naţională a României şi Andriana Dragoş, curatorul expoziţiei.

Intitulată „Tehnici fotografice. Unicate şi rarităţi din colecţia Bibliotecii Academiei Române”, expoziţia oferă vizitatorilor ocazia de a se întâlni cu cele mai valoroase elemente ale colecţiei de fotografii a Bibliotecii Academiei, alcătuită din peste 400.000 de imagini, pozitive, albume şi clişee negative pe film şi sticlă, daghereotipii, calotipii, hârtie sărată, hârtie albuminată, dispozitive de tehnică fotografică.

„Fiind vorba de un fond foarte extins de fotografie, selecţia a fost dificil de făcut, dar în vremurile în care aproape orice locuitor al planetei are tehnologie fotografică de vârf în propriul buzunar şi este bombardat cu mii de imagini zilnic, aceste fotografii care au străbătut timpul şi au supravieţuit până astăzi, făcute cu tehnici primitive, acum greu de reprodus, sunt cu atât mai valoroase”, a subliniat Andriana Dragoş, curatorul expoziţiei, doctorand în domeniul tehnicilor fotografice al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, citată în comunicat.

Citește și A murit Vasile Tărâțeanu, poet, membru al Academiei Române

Vor putea fi admirate şi analizate prima fotografie atestată în Principatele Române la 1848 – celebra calotipie semnată Carol Popp de Szathmari înfăţişând un Cupidon cu braţele frânte, primele fotografii de război din lume realizate de acelaşi fotograf, cele şapte calotipii-portret aparţinând lui Dimitrie Sturdza Scheianu, din 1852, imagini inedite ale Războiului de independenţă de Franz Duschek, o serie originală de daghereotipii între care portretul omului politic Nicolae Bălcescu, diverse perspective asupra comunităţii de aromâni realizate sub semnătura fraţilor Manakia.

Spaţiul expoziţional pune în valoare şi cele dintâi panorame ale Bucureştiului, surprinzând începutul urbanizării capitalei, precum şi stereoscopiile pe sticlă ale lui Stelian Petrescu sau celebrele fotografii cu Bucureştiul interbelic ale lui Nicolae Ionescu. Se regăsesc, de asemenea, componente de tehnică fotografică de secol XIX-XX din colecţia personală a curatorului, cercetător şi practician pasionat al fotografiei.

Expoziţia, la care intrarea este liberă, va fi deschisă până pe 16 septembrie şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9,00 – 14,00. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *