Fundaţia „Doina Cornea” a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru editarea unor cărţi semnate de fosta disidentă

Fundaţia „Doina Cornea” a lansat, joi, o campanie de strângere de fonduri pentru cărţile care vor fi scoase de editura care poartă numele fostei disidente anticomuniste, informează Agerpres.

Fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, a declarat, într-o conferinţă de presă, că prima apariţie a editurii va fi „Doina Cornea – Jurnal”, prefaţat de poeta Ana Blandiana.

„Să nu vă aşteptaţi ca jurnalul mamei să fie unul politic. Să nu vă aşteptaţi să fie o biografie. Este un pic din fiecare, dar, în primul rând, este o poveste a luptei mamei pentru mântuire”, a spus Leontin Iuhas.

Alte volume aflate în pregătire sunt „Vara coriştilor” (Sorin Grecu), „Trans paysage” (Feleki Istvan), „Liana şi Episcopul” (Liana Goţa), „Gherla – Mormânt fără cruce” (Sorin Grecu), „Doina Cornea – Album de pictură şi desen”. 

Împreună cu fiul ei, Leontin Horațiu Iuhas, Doina Cornea a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru 5 săptămâni (noiembrie-decembrie 1987).

În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. Anterior, între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi, amenințări. Urmărirea ei politică a fost coordonată de colonelul de securitate Alexandru Pereș.

Citește și Dina Câmpeanu, soția lui Radu Câmpeanu, despre Vadim Tudor, în 1985: „Își lingușește fără limită stăpânul”

După 22 decembrie 1989, Doina Cornea a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, organism din care și-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic și a reminiscențelor comuniste ale acestuia.

A fondat (împreună cu alții, devenind apoi președintă) Forumul Democrat Antitotalitar din România (6 august 1990, la Cluj), ca o primă mișcare de unificare a opoziției democrate, din care s-a format mai târziu Convenția Democrată din România (CDR). Membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Alianței Civice și a Fundației Culturale Memoria.

A publicat peste 100 de articole în ziare și reviste (22România liberăVatraMemoria etc.). A ținut conferințe în țară și străinătate, multe dintre ele publicate în volume colective (Une culture pour l’Europe de demainIl nuovo AreopagoMissionQuelle sécurité en Europe à l’aube du XXIème siècle?Europe: les chemins de la démocratiePolitique InternationaleAmicizia fra i popoli).

Doina Cornea a decedat la 4 mai 2018, în locuința ei din Cluj-Napoca. A fost înmormântată, cu onoruri militare, în Cimitirul Central din Cluj.