Gabriel Bebeşelea, petiţie în sprijinul Filarmonicii Arad

Gabriel Bebeşelea, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, a iniţiat o petiţie online în care solicită rezolvarea situaţiei Filarmonicii din Arad „intenţionat neglijată de autorităţi” şi căreia „acum se doreşte să i se cânte Prohodul”, în condiţiile în care 40 de muzicieni ar trebui „să se reprofileze”.

„Vă invit în număr cât mai mare să semnaţi petiţia de mai jos şi să încercăm să oprim tsunami-ul de asalturi asupra culturii. Filarmonica de Stat Arad, o orchestră de tradiţie şi cu una din cele mai bune săli din ţară (construită acum mai bine de un secol, între 1911-13, în condiţiile în care în România nu s-au mai construit de la zero săli de concert după Al Doilea Război Mondial), este lăsată într-o baltă de sânge de mult prea mulţi ani.

Citește și Concert in memoriam Camil Marinescu, LIVE de la Sala Radio

De o perioadă bună încoace această instituţie, cu orchestră şi cor, a fost voit împinsă spre dezintegrare, colectivul fiind ani de zile puţin câte puţin (dar sigur) decimat de către nişte autorităţi nepăsătoare faţă de dezvoltarea spirituală şi intelectuală a urbei. Actualmente funcţionează cu un colectiv mult subdimensionat, instituţia fiind ridicol de subfinanţată pentru un respectabil oraş european, în imediata apropiere a ceea ce ar trebui sa devină ‘epicentrul cultural’ european în 2023 – Timişoara”, a scris Gabriel Bebeşelea pe Facebook.