Gabriel Liiceanu: „«România educată» e o cacealma sinistră”

Prezent vineri seară la deschiderea unei noi librării Humanitas, în Centrul Vechi al Capitalei, scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu s criticat dur programul ‘România educată’, inițiat și girat de președintele Klaus Iohannis, despre care spune că nu a schimbat cu nimic în bine învățământul românesc și că o țară mai educată rămâne o utopie câtă vreme funcțiile de conducere sunt deținute de impostori cu diplome cumpărate.

„Programul ‘România educată’ e o cacealma sinistră în care am crezut și l-am ales pe Iohannis. Asta ne-a păcălit pe o grămadă dintre intelectuali, care suntem conștienți că viața într-o țară depinde de nivelul culturii ei. Această cacealma numită ‘România educată’ n-a reușit să ridice cu nici măcar un centimetru educația, un program care a virat, cum a spus cineva, de la toleranță 0 față de plagiat la reacție 0 față de plagiat.

Avem un ministru al Educației pus acolo ca să-i apere pe cei care au furat timpul celor care au muncit ani de zile, hoți ordinari.

Citește și Constantin Noica (n. 1909 – d. 1987). Cu Securitatea pe ultimul drum

Dacă vom continua așa, nu am nici o îndoială că mergem în linie dreaptă către dispariția noastră ca nație. Pentru că dacă aceia ce ne guvernează sunt troglodiți, hoți de diplome, impostori, ajunși în posturi-cheie prin contra-selecție și clientelism, ei nu vor înțelege niciodată raportul care există între urgisirea culturii și educației și starea de decădere a unui popor. Cum să sprijine cartea oameni care n-au deschis o carte în viața lor?

Cum să sprijine școala oameni agramați? Este firesc ca ei să se recunoască într-o populație care arată asemenea lor. Căci altfel cum de am ajuns să discutăm despre deschiderea unui spațiu dedicat cărții ca despre un act de eroism?” a declarat Liiceanu la inaugurarea unei librării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *