Galerie foto: 77 de ani de la primul atac nuclear din istorie

Pe 6 august 1945 avionul american Enola Gay a lansat bomba nucleară „Little boy” asupra orașului japonez Hiroshima. A fost primul atac nuclear din istorie. Trei zile mai târziu, bomba „Fat Man” a fost lansată asupra orașului Nagasaki, ducând la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe 6 august 2022 se împlinesc 77 de ani de când avionul american Enola Gay a lansat bomba atomică „Little Boy” asupra orașului japonez Hiroshima.

Atacul asupra orașului Hiroshima a fost primul cu bombă nucleară lansat vreodată asupra unui oraș.

Pe 6 august 1945 avionul american Enola Gay a lansat bomba nucleară „Little boy” asupra orașului japonez Hiroshima. Trei zile mai târziu, bomba „Fat Man” a fost lansată asupra orașului Nagasaki, ducând la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Little Boy” a făcut aproximativ 140.000 de morţi. O parte din victime au fost ucise pe loc şi multe altele au murit din cauza rănilor sau a radiaţiilor în săptămânile şi lunile care au urmat, notează Digi24. Trei zile mai târziu, pe 9 august, o a doua bombă atomică americană – „Fat Man” – a fost lansată asupra orașului Nagasaki, provocând încă 74.000 de morţi.

Citește și Războaiele Rusiei & Războaiele SUA. Cronologie selectivă

La data atacurilor, războiul se încheiase în Europa, întrucât Germania capitulase, însă Japonia încă se afla în stare de conflict cu trupele aliate.

Cele două deflagranții atomice au dus la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe 15 august 1945, la șase zile de la al doilea atac nuclear, împăratul japonez Hirohito a anunţat capitularea în faţa Aliaţilor.