Generalul Gheorghe Turda: Războiul se va finaliza în Săptămâna Mare, pentru că Putin este un credincios”

Interpretul de de muzică populară Gheorghe Turda, general de brigadă în rezervă, este de părere că războiul din Ucraina se va finaliza în Săptămâna Mare, pentru că Putin este un credincios. Artistul își bazează opiniile despre invazia Ucrainei dintr-o carte despre Nostradamus, așa cum a relatat recent într-o emisiune de la România TV.

”Am o carte, Nostradamus, am cumpărat-o cu mari sacrificii din Franța în anii 1980, am tradus-o, și știam toate treburile astea cu pandemia și războiul. Părerea mea despre acest război e că în Săptămâna Mare, de Paște, se va finaliza. Pentru că Putin este un credincios.

El deja s-a compromis în fața lumii. Nu știu dacă își va cere chiar scuze, dar o să oprească acest război în Săptămâna Mare. Va fi ca o înfrângere, dar pentru ca el primează credința, o să demonstreze lumii prin asta că e un ortodox convins”, a afirmat Gheorghe Turda.

Pe vremea când avea funcția de director al Centrului Cultural Naţional din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Gheorghe Turda a fost înaintat la gradul de general de brigadă, în rezervă, printr-un decret prezidențial semnat de Traian Băsescu, pe data de 1 decembrie 2008.

Citește și Gheorghe Turda, generalul artist care și-a turnat mătușa la Securitate

Însă în octombrie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a decretat prin sentință definitivă că Gheorghe Turda a fost colaborator al Securității comuniste, după ce s-a demonstrat că artistul își turnase la Securitate o rudă care voia să fugă în 1972 în Occident.

Conform informațiilor din dosar, interepretul a semnat o notă informativă sub numele conspirativ ”Pătrunjel”, însă agenții de securitate au renunțat să-l mai recruteze pentru că acesta ”nu corespundea scopului avut în vedere”.

”Din conținutul notelor informative existente la dosarul cauzei, Curtea reține că pârâtul a furnizat de bunăvoie, sub numele conspirativ ”Pătrunjel”, informații organelor de securitate referitoare la o persoană care intenționa să părăsească teritoriul României, precum și la alți colaboratori ai organelor de securitate care deconspirau această calitate.

Nota informativă din 5.02.1972, semnată olograf de pârât cuprinde de asemenea, în mod detaliat, descrierea intenției unei rude de-a pârâtului de a părăsi ilegal România, precum și atitudinea duplicitară a pârâtului care ”fără a-și trăda intenția” s-a prezentat în aceeași zi la postul de milițe local unde a relatat discuția avută cu această persoană”, se arată în dosarul depus în instanță de CNSAS.

În apărarea lui, Gheorghe Turda a mărturisit că nu a intrat niciodată în contact propriu zis cu agenții de securitate și că fapta lui „nu a lezat drepturile vreunei persoane”. Mai mult, el a declarat că nu avea cum să fie colaborator al Securității din moment ce el însuși a fost urmărit de Securitate