Geoparcul Ținutul Buzăului a primit în mod oficial acreditarea ca Geoparc UNESCO

Geoparcul Ținutul Buzăului a primit, joi, în mod oficial, acreditarea ca geoparc internaţional UNESCO, fiind al doilea din România, după Ţara Haţegului. Alături de Ţinutul Buzăului, alte 7 geoparcuri din întreaga lume au primit acreditarea UNESCO în cadrul unei ceremonii desfăşurate online.

„Cred că Vulcanii Noroioşi şi peisajele de pe la Bozioru lasă în urmă multe locuri din lumea asta”, a afirmat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, prezent la eveniment.

La Buzău, Consiliul Judeţean a organizat joi, înainte evenimentului UNESCO, o vizită la Geo Gate (poarta geoparcului). „E unul dintre momentele în care sunt mândru că sunt buzoian şi fac parte din această echipă superbă de la Buzău. Astăzi primim oficial intrarea în UNESCO. E o muncă care se închide astăzi şi totodată se porneşte o nouă muncă de promovare. Vinovaţi sunt Consiliul Judeţean în primul rând, foştii şi actualii parlamentari care au făcut şi fac parte din comisia UNESCO. A fost un efort substanţial al Consiliului Judeţean şi urmează alte investiţii importante atât de la Consiliul Judeţean, cât şi de la cele 18 UAT-uri din componenţa Ţinutului Buzăului.

La Ministerul Dezvoltării sunt prinse deja 400 milioane doar pentru Ţinutul Buzăului în programul Anghel Saligny, dar sunt şi fondurile europene şi cunosc bine capacitatea Consiliului Judeţean şi cea a celor 18 primari. Nu vreau să fiu subiectiv, dar ce vedem la CNN, Euronews si pe unde îşi mai prezintă diverse state frumuseţile nu cred că se compară cu ceea ce avem la Buzău. Cred că Vulcanii Noroioşi şi peisajele de pe la Bozioru lasă în urmă multe locuri din lumea asta”, a afirmat Marcel Ciolacu, prezent la eveniment.

Citește și Un consilier USR din Buzău cere retragerea titlului de cetățean de onoare acordat în 2019 actorului Dan Puric

Ulterior delegaţia s-a deplasat la Consiliul Judeţean unde a fost organizată o expoziţie în care au fost prezenţi Amelia Papasizu şi Mircea Micu, doi buzoieni desemnaţi de UNESCO Tezaure Umane Vii pentru munca depusă în sprijinul promovării tradiţiilor populare din zona Buzăului.

Ţinutul Buzăului a fost primul geoparc desemnat să se prezinte în cadrul evenimentului global organizat online de UNESCO şi, după o prezentare a preşedintelui CJ, Petre Emanoil Neagu, a preşedintelui Asociaţiei Ţinutul Buzăului, Răzvan Gabriel Popa, şi a unui film despre frumuseţile din zona Geoparcului Ţinutului Buzăului a avut loc şi un scurt recital muzical la bucium, caval şi cimpoi.

„A fost o zi emoţionantă. Fără să exagerez, a fost cel mai important eveniment din ultimii 30 de ani din judeţul Buzău. Şi chiar am fost sincer şi am vorbit din suflet când am transmis mesajul către boardul UNESCO. Practic cei 40.000 de locuitori din Ţinutul Buzăului simt aceeaşi bucurie şi speranţă. De ce nu şi pentru prosperitatea din zonă. Ce înseamnă lucrul ăsta. Înseamnă că am reuşit împreună cu cei care au fost alături de noi într-o perioadă destul de lungă, de aproximativ 10 ani. În următorii trei ani vor fi alocaţi ca investiţii pentru cei 40.000 de locuitori din Ţinutul Buzăului mai mult de 100 de milioane de euro.

Citește și Micro-expoziția „Noul Testament greco-latin” va fi deschisă joi la Muzeul Naţional de Istorie a României

De unde vin banii ăştia? Sunt fonduri europene sau fonduri guvernamentale sau fonduri proprii. În acest moment avem mai multe proiecte în implementare în Ţinutul Buzăului fie pe infrastructura rutieră, fie în infrastructura de apă canal. Astăzi m-am bucurat tare mult că am avut onoarea să avem un reprezentant de la Ministerul de Externe şi din boardul UNESCO de la Bucureşti. Vom colabora în continuare cu aceste instituţii şi nu şi nu în ultimul rând cu tot ce înseamnă societate civilă din Ţinutul Buzăului incluzând aici operatorii de turism, oameni care conservă tradiţiile şi aşa mai departe”, a spus Petre Emanoil Neagu, potrivit News.ro.

Din punct de vedere administrativ, teritoriul Geoparcului include o zonă rurală care aparține administrativ de 18 comune din zona de deal și munte din nord-vestul județului Buzău, fiind o zonă complet rurală cu circa 45000 de locuitori. Comunele sunt: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mînzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni, iar suprafață ocupată este de 1035.9 km2.