George Buhnici, arestat de bulgari și bănuit de activități de spionaj (2004). Intervenția lui Adrian Năstase

George Buhnici, arestat de bulgari și bănuit de activități de spionaj (2004). Intervenția lui Adrian Năstase

Distribuie

Jurnalistul George Buhnici, corespondent al postului de televiziune PRO TV în 2004, a fost reținut de autoritățile vamale bulgare, bănuit de activități de spionaj. Fostul premier Adrian Năstase a intervenit pe lângă autoritățile din statul vecin pentru a solicita informații despre jurnalist. „Cazul său a produs o deosebită emoție în opinia publică din România”, afirma Adrian Năstase într-o scrisoare deschisă.

Scrisoarea deschisă adresată de Adrian Năstase premierului bulgar

„Vă scriu în legătură cu situaţia jurnalistului român George Buhnici, corespondent al postului de televiziune PRO TV, care a fost reţinut marţi, 16 noiembrie, de autorităţile vamale bulgare. Cazul său a produs o deosebită emoţie în opinia publică din România şi, ca urmare, am solicitat cu îngrijorare informaţii despre situaţia acestui jurnalist.

Am fost informat despre circumstanţele în care a fost arestat şi despre procedurile care i-au fost aplicate pe parcursul investigaţiei, care nu au ţinut seama de statutul său de jurnalist. De asemenea, am fost informat despre prelungirea mandatului de arestare în data de 17 noiembrie pentru încă 72 de ore, fiind bănuit de activităţi de spionaj.

Am discutat cu conducerea postului PRO TV despre aceste circumstanţe şi am primit toate asigurările că jurnalistul nu a avut nici un fel de intenţie care ar fi în contradicţie cu exercitarea activităţii de jurnalist. De asemenea, am fost asigurat şi am toată încrederea că George Buhnici nu a avut o altă intenţie decît o investigaţie jurnalistică în zona vamală şi nicidecum activităţi împotrivă siguranţei statului bulgar.
Cazul jurnalistului George Buhnici este în atenţia întregii prese din România, iar Clubul Român de Presă, care are o înaltă autoritate morală în mass-media din ţara noastră şi în plan internaţional, a protestat faţă de reţinerea corespondentului PRO TV, considerând că jurnalistului i-au fost încălcate flagrant drepturile în cursul audierilor şi că i-a fost aplicat un tratament care nu ţine seama de statutul de jurnalist.

Fără îndoială că efectuarea de investigaţii în acest caz este de competenţa autorităţilor bulgare. Ceea ce considerăm ca fiind inacceptabil este tratamentul la care este supus jurnalistul, menţinerea stării de arest şi prezumţia unei vinovăţii deosebit de grave, de act ostil.

Citește și Jurnalista rusă anti-război Marina Ovsyannikova a fost reţinută

Având în vedere asigurările pe care le-am primit din partea conducerii postului PRO TV privind acest caz, precum şi deplina încredere că nici un jurnalist român nu şi-ar propune să acţioneze împotriva siguranţei unui stat vecin şi prieten al României, vă adresez rugămintea, stimate domnule prim-ministru, de a dispune ca acest caz să fie tratat țicnind seama de statutul jurnalistului şi prezumţia neimplicării într-un act ostil la adresa ţării dumneavoastră.

De altfel, sunt pe deplin convins că între ţările noastre, care au acelaşi statut european şi euro-atlantic, nu pot să apară acte de ostilitate, cu atât mai mult din partea mass-media.

Ca urmare, consider că este absolut firesc ca investigaţia să se desfăşoare cu jurnalistul în stare de libertate, sens în care vă solicit intervenţia dumneavostră.

Fără îndoială, un asemenea gest de înţelegere ar spori încrederea şi punţile pe care mass-media din ţările nostre le promovează în spiritul excelentelor relaţii de prietenie şi bună vecinătate româno-bulgare.

Fiind încrezător că acest caz va fi elucidat în cel mai scurt timp, doresc să vă transmit, stimate domnule Prim-Ministru, mulţumiri pentru înţelegerea acestei situaţii şi cele mai alese gânduri priteneşti”.

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro