Georgia: Un incendiu la Galeria Naţională de Artă din Abhazia a distrus peste 4.000 de opere de artă

Un incendiu a izbucnit la Galeria Naţională de Artă din Abhazia – o republică separatistă pro-rusă care face parte oficial din Georgia – la primele ore ale dimineţii de duminică, distrugând cel puţin 4.000 de opere de artă, a anunţat presa locală de stat, scrie CNN.

„Totul a ars”, a declarat ministrul interimar al Culturii, Dinara Smyr, potrivit agenţiei de presă Apsnypress din regiune. „Aceasta este o pierdere ireparabilă pentru cultura naţională a Abhaziei. Mă sufoc de lacrimi. Îmi este greu să vorbesc”.

Apsnypress a relatat că în colecţia galeriei se aflau aproximativ 300 de lucrări ale lui Alexander Chachba-Shervashidze, un pictor exilat pe care republica separatistă îl consideră a fi „primul artist profesionist abhazian”. Se crede că niciuna dintre lucrările sale nu a supravieţuit, a declarat Smyr.

Galeria Naţională de Artă se află în Sukhumi, capitala republicii separatiste. Abhazia şi-a declarat propriul guvern şi este susţinută de Rusia, dar nu este recunoscută oficial ca stat de majoritatea ţărilor sau de Organizaţia Naţiunilor Unite. Potrivit Comitetului de Stat pentru Statistică din Abhazia, populaţia regiunii era de aproximativ 244.000 de locuitori în 2021.

Citește și Proiectul „Ce este munca”, selectat pentru Expoziţia Internaţională de Artă – la Biennale di Venezia

Sala centrală de expoziţii a Galeriei Naţionale de Artă a luat foc peste noapte, iar serviciile de urgenţă au fost chemate la faţa locului duminică dimineaţa, potrivit presei de stat. Până la ora locală 7.00, flăcările au fost izolate, iar până la ora 11.00 incendiul a fost stins, a precizat Apsnypress, adăugând că 11 pompieri au fost chemaţi la faţa locului.

„Moartea operelor de artă care constituiau fondul Galeriei Naţionale de Artă este o pierdere ireparabilă pentru patrimoniul cultural al statului nostru”, a transmis Parlamentul Abhaziei.

Aproximativ 150 de picturi ale artiştilor abhazi au supravieţuit incendiului, a relatat Apsnypress, citându-l pe Smyr. Agenţia de ştiri a mai spus că Biroul Procurorului General al Abhaziei a deschis o anchetă privind cauza incendiului.

Într-o postare pe reţelele de socializare, preşedintele georgian Salome Zurabişvili a numit incendiul o „tragedie pentru noi toţi”.  Ea a criticat, de asemenea, conducerea regiunii, spunând: „Deplâng ceea ce este o consecinţă directă a neglijării identităţii culturale atât de către conducerea de facto, cât şi de către ocupanţii ruşi”.