Gerard Depardieu denunță „excesele nebunești” ale lui Putin, pe care în trecut l-a comparat cu Papa Ioan Paul al II-lea

Actorul francez Gerard Depardieu, posesor al unui paşaport rusesc şi de obicei elogios la adresa lui Vladimir Putin, a denunţat joi „excesele nebuneşti inacceptabile” ale preşedintelui rus şi a anunţat că toţi banii obţinuţi din cele trei concerte ale sale planificate pentru începutul lunii aprilie la Paris „vor ajunge la victimele ucrainene”, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Poporul rus nu este responsabil pentru excesele nebuneşti inacceptabile ale liderilor (săi) precum Vladimir Putin”, a declarat într-un comunicat actorul care l-a elogiat de nenumărate ori în trecut pe preşedintele rus.

Gerard Depardieu va susţine cele trei concerte în perioada 1-3 aprilie la Paris.

„Toate câştigurile din cele trei concerte pe care le voi susţine la Théâtre des Champs-Elysées (…) vor ajunge la victimele ucrainene ale acestui tragic război fratricid. Întotdeauna am avut o înclinaţie deosebită către poporul rus, descris atât de bine de Dostoievski, Tolstoi, Gogol, Pasternak şi mulţi alţi artişti… Ceaikovski, Prokofiev, Şostakovici”, a afirmat actorul.

Pe 1 martie, în cea de-a şasea zi a invaziei ruse în Ucraina, Depardieu a cerut „oprirea armelor şi negocieri”.

„Rusia şi Ucraina au fost întotdeauna ţări surori. Sunt împotriva acestui război fratricid. Eu spun: ‘Opriţi armele şi negociaţi'”, a declarat atunci actorul.

Citește și Opera din Novossibirsk – Rusia – a anulat un concert al sopranei Anna Netrebko din cauza poziției contra războiului

Monstru sacru al cinematografiei franceze, având dublă cetăţenie – franceză şi rusă -, Depardieu a obţinut un paşaport rusesc în ianuarie 2013, pe fondul dezacordului cu politica fiscală a fostului preşedinte francez François Hollande.

„Mi se pare normal să plătesc, dar nu idioţilor care cred că ei fac bine”, declara el în 2014 pentru săptămânalul Le Point.

De atunci, Gerard Depardieu nu a încetat să laude noua sa patrie, Rusia, o „mare democrație”, şi să-l elogieze pe Vladimir Putin, pe care l-a comparat cu papa Ioan Paul al II-lea.

„Voi spune ce cred despre Putin: națiunea rusă are nevoie de o persoană ca aceasta – cu un temperament rusesc. Putin încearcă să redea poporului doar un pic de demnitate. […] Pentru mine, el este ca Francois Mitterrand sau Papa Ioan Paul al II-lea. Nu le-am spus niciodată asta jurnaliştilor până acum, dar asta cred”, spunea Depardieu, în 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *