Gheorghe Apostol

Gheorghe Apostol (n. 16 mai 1913, com. Tudor Vladimirescu, jud. Galați) a fost un om politic și lider sindical român care a ocupat diverse funcții importante în Partidul Comunist Român (PCR) și în guvernul României în perioada comunistă.

Gheorghe Apostol a urmat studiile la Școala de meserii CFR din Galați și a lucrat ca turnător. S-a înscris în Partidul Comunist în 1934 și a devenit președinte al Comitetului tineretului din Blocul pentru apărarea libertăților democratice în 1936. A fost condamnat la închisoare pentru activitate comunistă, însă a evadat în august 1944.

După război, a ocupat diverse funcții în Partidul Comunist, devenind membru al Comitetului Central (CC) al PCR în 1945 și membru al Biroului Politic al CC al PCR în 1948. Apostol a fost numit prim-secretar al CC al Partidului Muncitoresc Român (PMR) între 1954 și 1955.

Pe parcursul carierei sale politice, Gheorghe Apostol a deținut diverse funcții în guvernul României, precum vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, ministrul Agriculturii și Silviculturii, precum și președinte al Consiliului Central al Sindicatelor. A fost deputat în Adunarea Deputaților și în Marea Adunare Națională (MAN), fiind ales în diferite circumscripții electorale și ajungând președinte al MAN în 1948.

După încheierea carierei politice, Gheorghe Apostol a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Argentina, Uruguay și Brazilia în perioada 1977-1988.

De-a lungul carierei sale, Gheorghe Apostol a primit numeroase distincții și ordine, precum Ordinul „Coroana României“, Ordinul „Steaua României“, Ordinul „Steaua Republicii Populare Române“, „Ordinul Muncii“, Ordinul „Apărarea Patriei“, Medalia „Eliberarea patriei de sub jugul fascist“, Medalia „A 25-a aniversare a eroicelor lupte ale ceferiștilor și petroliștilor“, Ordinul „23 August“ și Ordinul „Tudor Vladimirescu“.

INDICE – Membrii C.C. al P.C.R.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *