Gheorghe Dubleșiu, avocat și promotor al culturii. 147 ani de la nașterea sa

Gheorghe Dubleșiu s-a născut în familia notarului Nicolae Dubleșiu din Romos (comitatul Hunedoara). A urmat studiile în Orăștie, mai apoi la Gimnaziul superior de stat din Sibiu, unde își susține bacalaureatul. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din Cluj (1895-1900). Pe durata studiilor va beneficia de susținerea financiară a Fundației Emanoil Gojdu.

La 20 aprilie 1901 își obține doctoratul la Cluj, iar peste puțină vreme susține examenul de censură la Budapesta. Ajuns avocat cu acte în regulă, Gheorghe se reîntoarce în Hunedoara, unde își deschide propriul birou pe 9 iulie 1903.  Se implică în organizarea vieții sociale, economice, culturale și politice a românilor din Hunedoara și ținutul aferent. A făcut parte din grupul neoactivist de la Orăștie condus de Aurel Vlad. Împreună cu economistul Vasile Osvadă, Nicolae Macrea și alți apropiați a organizat casina română din localitate. Împreună au înființat instituții de credit: „Agricola” și „Corvineana” și un ziar, Tovărășia.

Unele surse spun că a fost mobilizat și trimis pe front în Marele Război, ca ofițer de rezervă. De cealaltă parte, se zvonește că a activat în localitate până în anul 1916, când România ar fi intrat în război. Atunci, autoritățile au decis să-l trimită alături de alți lideri români hunedoreni în lagărele din Ungaria. La intervenția comitelui suprem, Ladislau Mara, ar fi fost eliberat. Cu toate acestea, un lucru e cert. La data de 5 noiembrie 1918 are loc adunarea de constituire a Consiliului Național Român din circumscripția electorală Hunedoara, prilej cu care va fi ales președintele acestui organism. Ulterior, elita hunedoreană îl deleagă ca reprezentant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Citește și Szakács Ödön, magistrat cu funcții înalte în justiția maghiară, copilărit în Bățălar (Hunedoara)

După 1918, din ordinul Consiliului Dirigent, preia Uzinele de Fier ale Statului din Hunedoara. Consiliul Dirigent îl numește în 3 aprilie 1919 prefect al județului Ciuc. În aprilie 1920 este numit prefect al județului Hunedoara.

Cu ocazia Congresului Partidului Național Român din 1920 este ales în Comisia de 40. Lui Gheorghe Dubleșiu i se face propunerea de a se înscrie în Partidul Național Liberal. Din această postură va fi numit prefect al județului Hunedoara, pe toată durata guvernării liberale (1922-1926). În anul 1935 se mută la Sibiu unde își deschide birou de notar public în anii 1936-1938.

A fost Decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor.

În timpul iernii din 1938, Gheorghe Dubleșiu a luat trenul cu destinația București, între stațiile Cisteiul Român și Crăciunel, lângă Blaj, s-a produs nenorocirea. Acceleratul în care se afla s-a ciocnit cu un tren personal. Șase persoane au fost rănite și trei au fost găsite fără suflare. Printre ele și avocatul Dubleșiu.

Surse: Biblioteca Digitală BCU Cluj