Gheorghe Zamfir va susţine trei concerte în această lună, cu prilejul aniversării a 80 de ani

Naistul Gheorghe Zamfir va susţine o serie de trei concerte, în perioada 9 – 11 decembrie, în cadrul unui eveniment aniversar prilejuit de sărbătorirea a 80 de ani de la naşterea sa, informează un comunicat al organizatorilor.

Concertele, care vor avea loc în cadrul proiectului „Gheorghe Zamfir – identitate naţională în universalitate”, vor avea loc pe 9 decembrie în localitatea natală a artistului, la Găeşti, la Casa de cultură, de la ora 19,00, pe 10 decembrie la Târgovişte, la Sala Independenţa, de la ora 19,00, şi pe 11 decembrie la Bucureşti, la Sala Radio, tot de la ora 19,00.

Concertele ce îi vor avea în prim plan pe Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi beneficiază de participarea Orchestrei Metropolitane Bucureşti, dirijate de Alexandru Ilie şi Daniel Jinga. În program se află lucrări aparţinând patrimoniului românesc şi universal.

Pe 12 decembrie, Gheorghe Zamfir va susţine un masterclass la Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, începând cu ora 14,00. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Copiilor şi Tinerilor Talentaţi din România.

Născut în 1941 la Găeşti, judeţul Dâmboviţa, Gheorghe Zamfir s-a exprimat artistic de-a lungul carierei sale printr-un instrument specific românesc, naiul, cu care a reuşit să cucerească aplauzele întregii planete. Gheorghe Zamfir a modificat forma, construcţia şi tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta interpretativă, introducând instrumentul său în toate stilurile şi genurile muzicale, revoluţionându-i sunetul şi aducându-l practic în atenţia publicului modern.

Citește și Artişti din Alba şi Germania vor dedica un concert cadrelor medicale care luptă cu pandemia

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, Gheorghe Zamfir s-a manifestat ca artist şi în domeniul literar şi al artelor plastice, publicând versuri, eseuri şi o carte autobiografică şi expunând picturi proprii în ţară şi în străinătate.

În decursul unei cariere muzicale care depăşeşte jumătate de secol, Gheorghe Zamfir creează peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. Repertoriul său cuprinde lucrări scrise de compozitori de la perioada barocă şi clasică precum Mozart, Bach, Corelli, Vivaldi, până la John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel şi Elton John.

Artisul a câştigat 120 de discuri de aur şi platină, are peste 190 de discuri înregistrate şi peste 120 de milioane de albume vândute, a câştigat două discuri de aur în SUA. Totodată, este singurul artist român care a câştigat un disc de aur în Ungaria.

De-a lungul întregii cariere, Gheorghe Zamfir a primit numeroase premii, distincţii şi medalii, printre care Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Titlul de Ofiţer şi Cavaler al Franţei, Belgiei şi Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universităţii Don Bosco din Roma, Medalia de aur a Asociaţiei din cadrul Academiei de Artă, Ştiinţe şi Litere a Franţei, Premiul Academiei Charles Cross.