Grecia a recuperat 55 de antichităţi de contrabandă

Grecia a salutat vineri recuperarea a 55 de antichităţi de contrabandă, evaluate la peste 18 milioane de euro, confiscate şi restituite de către justiţia americană, informează AFP.

Dintre cele 55 de obiecte, 47 aparţineau colecţiei celebrului colecţionar american Michael Steinhardt, anchetat în Statele Unite pentru deţinere de artefacte furate, a precizat Ministerul Culturii din Grecia.

„Este o zi de mare bucurie pentru Grecia care recuperează 47 de antichităţi din colecţia Steinhardt, precum şi opt artefacte din epoca preistorică provenind din Tesalia, în centrul Greciei”, a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni, într-un comunicat.

Data când aceste lucrări vor putea fi admirate de către public „nu a fost încă stabilită”, a declarat vineri pentru AFP o sursă ministerială, potrivit Agerpres.ro.

Repatrierea acestor artefacte reprezintă punctul culminant al unei anchete de mai mulţi ani pentru trafic ilegal de antichităţi, încheiată în decembrie anul trecut de către procuratura din Manhattan.

Ancheta, care s-a concentrat asupra colecţiei lui Michael Steinhardt, a vizat un set de 180 de opere de artă de contrabandă în valoare de „70 de milioane de dolari” (62,6 milioane de euro), potrivit unui comunicat al biroului procurorului din New York.

Citește și Eroii din România ai Holocaustului, ne-evrei

Operele restituite Greciei sunt evaluate la „20 milioane de dolari (18 milioane de euro)”, potrivit aceleiaşi surse.

Printre obiectele restituite se numără bustul unui „Kouros” (o statuie caracteristică antichităţii greceşti reprezentând un tânăr gol) datând din secolul al VI-lea î.Hr.

Statuia a fost vândută în 2000 de către dealerul de artă Robert Hecht lui Michael Steinhardt pentru suma de „2,3 milioane de dolari (2 milioane de euro)”, a precizat biroul procurorului.

Valoarea actuală a statuii, care se găseşte adesea în siturile arheologice greceşti, „se ridică la 14 milioane de dolari (12,5 milioane de euro)”, potrivit aceleiaşi surse.

Pentru Lina Mendoni, care a călătorit miercuri la New York pentru a recupera artefactele, restituirea antichităţilor reprezintă un „mesaj puternic” în lupta împotriva contrabandei.

„Mai devreme sau mai târziu, traficul cu obiecte de artă va fi demascat şi toţi contrabandiştii vor fi traşi la răspundere”, a declarat ea.

Procuratura din New York a restituit peste 700 de piese arheologice furate unui număr de 14 ţări începând din august 2020, dintre care circa 30 Cambodgiei, peste 100 Pakistanului şi aproape 250 Indiei.