Grecia: Opera de artă feministă a Georgiei Lale retrasă de Ministerul de Externe – cenzură sau precauție?

Ministrul grec de Externe, George Gerapetritis, s-a confruntat miercuri cu un val de critici după ce a decis să retragă o operă de artă care evocă, sub forma unui drapel grec de culoare roz, violenţele săvârşite împotriva femeilor, precum şi feminicidele, cu prilejul unei expoziţii găzduite de consulatul grec din New York, informează AFP.

”Creaţia mea ‘Steag’ a fost cenzurată de ministrul grec pentru Afaceri Externe”, a scris pe pagina sa de internet Georgia Lale, o artistă greco-mexicană, explicând că operele sale abordează feminicidele şi violenţa domestică.

Compusă din cearşafuri de pat oferite de femei din Grecia, opera constă într-un drapel grec alcătuit din fâşii roz şi roşii în locul culorilor tradiţionale albastru şi alb.

Şeful diplomaţiei a explicat că opera ”nu a fost expusă într-un muzeu sau o galerie, ci în consulatul grec, nucleul dur al statului”, care trebuie să păstreze ”neutralitatea spaţiului” şi ”integralitatea” simbolurilor naţionale.

”Susţin toate formele libertăţii de exprimare şi, evident, mesajul împotriva violenţei sexiste, dar consulatul (…) trebuie să asigure neutralitatea”, a insistat el miercuri, într-o declaraţie pentru postul de radio Skai.

Extrema dreaptă a criticat duminică creaţia realizată de Georgia Lale.

Citește și Grecia discută cu Marea Britanie returnarea sculpturilor din Partenon

Într-o ţară sensibilă la problema identităţii naţionale, Dimitris Natsios, liderul partidului naţionalist grec Niki, a deplâns faptul că drapelul grec a devenit ”o cârpă” în această operă.

Vernisată pe 15 decembrie, expoziţia artistei, care includea de asemenea un al al doilea tablou, ”o pânză ilustrând 22 de locuinţe unde au fost săvârşite feminicide în Grecia în 2022” , a fost anulată definitiv.

Potrivit unui raport oficial recent, 24 de feminicide au fost înregistrate în 2022 în Grecia, unde mai multe cazuri au fost mediatizate pe larg în ultimele luni, de patru ori mai multe decât în 2012.

Pe reţelele de socializare, retragerea operei ”Steag” a stârnit numeroase critici, în special din rândul mişcărilor feministe, dar şi din interiorul guvernului conservator.

”Trebuie să înţelegem libertatea de expresie artistică”, a afirmat Dimitris Kairidis, ministru pentru Migraţie.

Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a apreciat de asemenea ”în nume personal” că o operă de artă ”nu trebuie cenzurată”.

Centrul feminist Diotima a acuzat guvernul de ”cenzură”, subliniind că opera a fost luată ”drept ţintă de extrema dreaptă”.