Grecia: Vechiul palat al regelui Filip al II-lea al Macedoniei îşi redeschide porţile

Vechiul palat al regelui macedonean Filip al II-lea, una dintre comorile antice ale Greciei, unde Alexandru cel Mare a fost proclamat rege, a fost redeschis vineri, după lucrări de restaurare care au durat 16 ani, informează AFP.

Acest palat din secolul al IV-lea î.Hr. este situat în Aigai, prima capitală a Regatului Macedoniei, în nordul Greciei. Se întinde pe o suprafaţă de 15.000 m2, în apropiere de satul Vergina, unde se află un muzeu al mormintelor macedonene, inclusiv cel al lui Filip al II-lea.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a luat parte la o ceremonie organizată la faţa locului, s-a declarat încântat că publicul va putea descoperi un „monument de importanţă mondială”, care îşi va deschide porţile pentru vizitatori duminică.

Palatul regelui Filip al II-lea „are un caracter cultural şi naţional, deoarece confirmă atemporalitatea greacă a Macedoniei de-a lungul secolelor”, a spus el.

Situl include palatul regal, format în principal dintr-un peristil, o galerie de coloane dorice care înconjoară curtea palatului şi agora, unde macedonenii se reuneau pentru a lua decizii”, a explicat arheologul Agueliki Kottaridi, citat vineri de cotidianul Kathimerini.

Citește și Războaiele Greco-Persane: Conflictul dintre Grecia Antică și Imperiul Persan

În acea curte, care putea găzdui 8.000 de persoane, Alexandru cel Mare a fost proclamat rege al Macedoniei în anul 336 î.Hr., după asasinarea tatălui său, Filip al II-lea.

A moştenit atunci un regat puternic, care i-a permis să unească Macedonia şi oraşele-stat greceşti pentru a invada Imperiul Persan.

Palatul a fost distrus de romani în anul 148 î.Hr., iar săpăturile au început în 1865 şi au continuat „sporadic” până în secolul al XX-lea, potrivit arheologilor.

Începută în 2007, restaurarea sa a beneficiat de un buget de 20,3 milioane de euro, inclusiv fonduri europene.

Ţară bogată în situri antice, printre care emblematicul templu Partenon de pe colina Acropole din Atena (secolul al V-lea î.Hr.), Grecia investeşte în conservarea acestora, o sursă de importante venituri turistice.

De peste trei decenii, Grecia solicită returnarea celebrelor Frize ale Partenonului, expuse la British Museum din Londra, care, potrivit oficialilor din Atena, au făcut obiectul unui „jaf” în secolul al XIX-lea, când ţara balcanică se afla sub ocupaţie otomană.

Acest diferend a provocat la sfârşitul lunii noiembrie 2023 o dispută diplomatică între Kyriakos Mitsotakis şi omologul său britanic, Rishi Sunak, care a anulat în ultima clipă o întâlnire programată la Londra între cei doi premieri, în cadrul căreia chestiunea frizelor urma să fie discutată.