Grigore T. Popa s-a născut la 1 mai 1892, în localitatea Șurănești, județul Vaslui, România. Încă de la o vârstă fragedă, a demonstrat un interes profund pentru studiul științelor naturale, care avea să îi contureze întreaga carieră. A urmat cursurile Liceului „A.T. Laurian” din Botoșani și apoi a continuat studiile la Facultatea de Medicină și Farmacie din Iași, unde a obținut diploma de doctor în medicină în anul 1919.
Cariera internațională și specializarea în neuroendocrinologie
După terminarea studiilor în România, Grigore T. Popa și-a continuat pregătirea în străinătate. A studiat la Universitatea din Berlin și la Institutul „Salpêtrière” din Paris. A fost atras de cercetarea în domeniul neuroendocrinologiei, o ramură a medicinii care studiază interacțiunile dintre sistemul nervos și sistemul endocrin. A colaborat cu savanți de renume precum C. Judson Herrick și Édouard Louis Trouessart și a realizat contribuții importante în acest domeniu.
Întoarcerea în România și activitatea didactică
În anul 1926, Grigore T. Popa s-a întors în țară, unde a fost numit profesor de histologie și embriologie la Facultatea de Medicină și Farmacie din Iași. A fost un profesor dedicat, care a format numeroși medici și cercetători în domeniul său de specialitate. A fost ales membru titular al Academiei Române în 1941 și a fost vicepreședinte al acesteia între 1946 și 1948. A îndeplinit și funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași între 1941 și 1944.
Descoperirile revoluționare în neuroendocrinologie
Grigore T. Popa este cel mai cunoscut pentru descoperirea sa privind sistemul port hipotalamo-hipofizar, o rețea de vase sanguine care conectează hipotalamusul și hipofiza. Această descoperire, realizată în colaborare cu americanul F. Fielding, a condus la înțelegerea modului în care se reglează funcția endocrină prin intermediul sistemului nervos. Acesta a fost un pas important în dezvoltarea neuroendocrinologiei și a adus o nouă perspectivă asupra interacțiunii dintre cele două sisteme.
Moștenirea și recunoașterea internațională a lui Grigore T. Popa
Grigore T. Popa a decedat la 18 iulie 1948, lăsând în urmă o carieră remarcabilă și un prestigiu internațional în domeniul neuroendocrinologiei. Contribuțiile sale au fost recunoscute pe plan mondial, iar în țara sa natală a fost omagiat prin instituirea unor premii și burse în numele său.
În anul 1995, a fost înființată Fundația „Grigore T. Popa” pentru a sprijini cercetarea în neuroendocrinologie și alte domenii conexe în România. De asemenea, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași îi poartă numele în semn de recunoaștere a contribuțiilor sale excepționale la dezvoltarea învățământului și cercetării medicale românești.