Executivul a adoptat, joi, hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea producţiei de opere audiovizuale pe teritoriul României.
Actul normativ prevede prelungirea, până la 32 decembrie 2026, a perioadei de aplicare a programului de atragere a investiţiilor în producţia de opere audiovizuale şi a schemei de ajutor de stat care e acordată în baza acestui program, precum şi majorarea cu 40 milioane lei a pragului maxim anual la valoarea prevăzută de legislaţia europeană, în prezent de la 233 mil lei la 273,6 mil lei/an. Ministra Culturii Raluca Turcan a declarat că, în luna mai, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va deschide noua sesiune de apel de proiecte.
Totodată, actul normativ aduce unele clarificări în privinţa etapelor procedurii specifice schemei de ajutor de stat, astfel încât resursele bugetare să fie alocate prin semnarea acordurilor de finanţare după implementarea proiectului şi cheltuirea bugetului în România, arată comunicatul de presă al Guvernului.
Prin această măsură, Executivul estimează că vor fi atrase investiţii în producţia de film în România de peste 350 milioane euro.
Ministra Culturii Raluca Turcan a precizat că, în luna mai, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va deschide noua sesiune de apel de proiecte.
Citește și Juliette Binoche va fi noua preşedintă a Academiei Europene de Film
„La propunerea Ministerului Culturii, Guvernul a adoptat, astăzi, măsurile de aliniere a sistemului de finanţare a producţiei de film în România la evoluţia normelor europene, prin prelungirea duratei de aplicare a acestui program, până la finalul anului 2026, precum şi ridicarea pragului anual la valoarea de 55 milioane euro. În luna mai, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va deschide noua sesiune de apel de proiecte. În paralel cu redefinirea etapelor de înregistrare şi finanţare a proiectelor, pentru o mai bună alocare a bugetului, aceste măsuri asigură cadrul necesar pentru revenirea României pe piaţa internaţională de producţie, estimându-se că, după deschiderea unei noi sesiuni şi până la finalul anului 2026, vor fi atrase în România investiţii directe de cel puţin 350 milioane euro”, a scris Raluca Turcan, joi pe Facebook.
Ea a adăugat să se bucură enorm să susţină „repornirea acestui proiect deosebit pentru ţara noastră, nu doar din perspectiva economică şi a dezvoltării industriei de film şi industriilor conexe, dar, mai ales, pentru a readuce acasă profesioniştii români de valoare”.
„Dintre proiectele depuse anterior, 10 vor fi soluţionate luna aceasta, şi estimăm că vor fi finalizate toate restanţele până la mijlocul acestui an”, a completat Turcan.