Guvernul Ucrainei cere ca Odesa să fie inclusă pe lista siturilor UNESCO din Patrimoniul universal

Guvernul Ucrainei a solicitat ca oraşul port Odesa să fie inclus pe lista UNESCO a locurilor protejate din Patrimoniul universal, scrie BBC.

Centrul său istoric, renumit pentru arhitectura sa, a fost deja ”afectat de bombardamente” şi se ală ”la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului” cu armata rusă, potrivit UNESCO.

Zona a înflorit după ce împărăteasa Ecaterina cea Mare a decretat, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, că va fi poarta modernă a Rusiei la Marea Neagră.

Acum analiştii spun că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea viza în curând Odesa pentru a bloca total accesul Ucrainei la Marea Neagră, posibil cu bombardamente grele, precum cele care au demolat portul Mariupol, arată AFP.

La sfârşitul lunii iulie, oraşul a fost lovit de rachete, la doar câteva ore după ce Rusia a fost de acord să permită ca un transport de cereale ucrainene să plece din port.

Citește și Peste 150 de situri culturale au fost distruse în Ucraina până acum, potrivit UNESCO

Geamuri şi un acoperiş de la Muzeul de Arte Frumoase au fost distruse, afirmă UNESCO. Directorul Audrey Azoulay s-a întâlnit, marţi, la Paris, cu ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkachenko.

UNESCO a spus că experţii săi, aflaţi deja acolo, vor oferi asistenţă tehnică pentru ca Odesa să poate fi adăugată pe lista locurilor de patrimoniu ameninţate.

Catedrala Sfânta Sofia din Kiev şi centrul istoric din Liov – recunoscute deja ca situri UNESCO – ar putea ajunge de asemenea pe lista celor în pericol, pentru a ajuta la protejarea lor.