Helmut Stürmer expune, în noiembrie, la ARCUB

Expoziţia „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen”, deschisă între 7 şi 29 noiembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, reconstruieşte parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

Evenimentul face parte din programul ediţiei din acest an a Festivalului Naţional de Teatru şi este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în calitate de coorganizator al FNT #32.

Expoziţia cuprinde o serie de peste 50 de creaţii semnate de Helmut Stürmer, de la machete de spectacole, obiecte şi decoruri scenografice, la piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de lucrări ce fac parte din colecţia personală a artistului.

„Expoziţia urmează, mai ales, drumul creaţiei unui decor de operă sau teatru de la prima idee, prima schiţă, la machetă şi până la decorul finit pe scenă. În paralel, este arătat şi drumul creaţiei unui costum, de la desen la realizarea concretă şi până la imaginea finală a personajului pe scenă”, spune Helmut Stürmer.

În cadrul expoziţiei „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen”, publicul poate descoperi o latură a creaţiei lui Helmut Stürmer mai puţin cunoscută, lucrări de pictură şi grafică create în timpul pandemiei, dar şi lucrări independente de scenografie.

Citește și Stagiunea de toamnă a ARCUB va cuprinde texte shakespeariene reinterpretate

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7-29 noiembrie 2022, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00, la ARCUB – Hanul Gabroveni – sala Cafenea, sala Arcelor şi sala Librărie. În zilele de luni, expoziţia este închisă, excepţie făcând ziua de luni, 7 noiembrie.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90). Preţ: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Distins în 2021 cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului” şi deţinător al Premiului UNITER pentru întreaga activitate, Helmut Stürmer este unul dintre cei mai importanţi scenografi români de teatru şi film, personalitate marcantă a scenografiei internaţionale. În decursul a peste 40 de ani, a creat scenografii şi costume pentru mult peste 200 de spectacole de teatru şi operă.

Fiul compozitorului şi dirijorului Franz Stürmer şi al Anei Maria Knauer, actriţă a Teatrului German din Timişoara, Helmut Stürmer s-a născut în anul 1942, la Timişoara. Absolvent al Institutului de Arte din Bucureşti în 1967, îşi începe activitatea ca scenograf la Sibiu şi debutează, în 1968, pe scena bucureşteană ca scenograf al spectacolului „Îngrijitorul” de Harold Pinter, în regia lui Ivan Helmer, la Teatrul Mic. Î

Citește și Peste 350 de hărţi, cărţi, manuscrise şi imagini rare despre istoria românilor, expuse la ARCUB

n 1974, primeşte „Premiul Uniunii Artiştilor Plastici” pentru scenografia spectacolului „Hamlet”, montat de Dinu Cernescu la Teatru Nottara, iar în 1975 colaborează cu Liviu Ciulei la spectacolul de referinţă „Azilul de noapte” de la Teatrul Bulandra. Pe lângă nenumărate spectacole pentru teatrele din Arad, Cluj, Braşov, Bucureşti, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara, face scenografia şi pentru cinci filme artistice, în regia lui Dan Piţa & Mircea Veroiu, Radu Gabrea şi Alexandru Tatos.

În 1971 şi 1975, la invitaţia Teatrului Municipal din Köln, este scenograful unor spectacole regizate de David Esrig şi Roberto Ciulli. A urmat, la Teatrul Municipal din München (1976) şi la Old Tote Theater din Sydney (1977), spectacolul „Azilul de noapte”, în regia lui Liviu Ciulei. În 1977, Helmut Stürmer se stabileşte în Republica Federală Germană, iar în următorii 30 de ani a lucrat, printre altele, la Théatre de la Ville din Paris, Deutsches Schauspielhaus din Hamburg, Theatre de l’Union din Limoges, Opera din Karlsruhe, Teatrele Naţionale din Craiova şi Cluj, Opera din Bonn, Royal Shakespeare Company, colaborând adesea cu Silviu Purcărete.