”Heritage First!”, prima bienală dedicată exclusiv patrimoniului cultural din România, se va deschide la Băile Herculane pe 1 septembrie.
Evenimentul este co-organizat de către Asociaţia Locus, Asociaţia Culturală pentru Intervenţie Artistică şi Asociaţia de la 4.
”În această primă ediţie pilot, programul cultural conectează Băile Herculane cu Timişoara – Capitală Culturală Europeană prin intermediul unui satelit ce propune o rezidenţă artistică mobilă şi ateliere de lucru”, arată organizatorii într-un comunicat.
Programul cultural aduce în faţa publicului patru conferinţe tematice, o masă rotundă cu autorităţi locale şi centrale unde se vor discuta soluţiile necesare salvării Băilor Neptun, rezidenţe artistice, concursuri, expoziţii, concerte şi jocuri pentru copii, având scopul de a genera dezvoltare culturală durabilă şi de a transforma Băile Herculane într-un spaţiu al creaţiei şi al experimentului.
„Ne bucurăm să putem organiza un astfel de eveniment la Băile Herculane, un eveniment care a pornit de la ideea de a transforma staţiunea într-o adevărată scenă de expunere a bunelor practici din domeniul restaurării, a coagula idei şi soluţii sub forma unui pachet de rezoluţii tematice, cât şi de a căuta diverse modalităţi de interpretare a felului în care relaţionăm cu patrimoniul cultural. Considerăm că poziţia strategică, capacitatea de cazare, cât şi fundalul cultural european al staţiunii sunt argumente incontestabile pentru a pune Băile Herculane pe harta bienalelor europene aşa cum este spre exemplu Veneţia.
Această primă ediţie este în sine un experiment şi o noutate pentru Herculane, însă ne dorim să activăm cât mai multe spaţii publice, să cooperăm cu cât mai multe instituţii, organizaţii şi specialişti şi să creăm un spaţiu al sprijinirii voluntariatului în domeniul salvgardării patrimoniului”, a declarat Oana Chirilă, preşedintele Asociaţiei Locus, citată în comunicat.
Citește și Casă țărănească din 1940, restaurată şi introdusă în circuitul turistic de Muzeul Satului din Baia Mare
Evenimentele culturale vor avea loc între 1 şi 17 septembrie, în centrul istoric al Băilor Herculane, activând o serie de spaţii publice precum terasa Cazinoului, Piaţa Hercules sau Foişorul Fanfarei şi coagulând arhitecţi, ingineri, influenceri, organizaţii neguvernamentale din domeniu, artişti şi reprezentanţi ai unor instituţii culturale de prestigiu precum Institutul Naţional al Patrimoniului, ICOMOS sau Ordinul Arhitecţilor din România.
Programul cultural continuă până la finalul anului 2024, perioadă în care se vor organiza concursuri şi expoziţii în staţiunea de pe Valea Cernei şi se vor dezvolta o serie de rezoluţii pentru patrimoniul cultural al Băilor Herculane: un pachet de recomandări şi soluţii pentru dezvoltarea patrimoniului ce va fi creat de către un grup multidisciplinar de specialişti şi care va fi lansat anul viitor.
O premieră este organizarea unui eveniment – satelit al bienalei în Timişoara, ce conectează Băile Herculane şi oraşul de pe Bega printr-o rezidenţă artistică mobilă, cât şi prin abordări colaborative de specialitate definit de activităţi precum ateliere de lucru şi conferinţe de arhitectură. Cele două oraşe sunt legate de o istorie comună europeană, anul acesta beneficiind de o recunoaştere europeană concomitentă – Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 şi Băile Herculane – inclus în Reţeaua Oraşelor Termale Istorice din Europa şi în Traseul European al Oraşelor Termale Istorice, fiind singurul oraş termal din România în aceste liste, arată sursa citată.
”Heritage First!” este co-finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este parte din Programul cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanţat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.