Icoană din perioada lui Neagoe Basarab, adjudecată la 12.000 de euro

Icoana pe lemn „Răstignirea Domnului”, din epoca lui Neagoe Basarab, a fost adjudecată marţi seară la preţul de 12.000 de euro la licitaţia de artă sacră organizată de Casa Artmark.

Piesa muzeală, de colecţie, a fost realizată în Ţara Românească în primele decenii ale secolului al XVI-lea şi a avut un preţ de pornire în licitaţie de 4.000 de euro.

În licitaţie s-a regăsit şi o icoană de pelerinaj – „Cetatea Ierusalimului”, datată 1863. Piesa rară, de mari dimensiuni, pictată pe pânză, în bună stare de conservare, a fost adjudecată la preţul de 8.750 de euro. Icoana de pelerinaj reprezenta, acum 159 de ani, în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, o hartă către Ţara Sfântă, dar şi un certificat-simbol, o dovadă a pietăţii celor care mergeau să se închine la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. Partea centrală a icoanei ilustrează Sfântul Mormânt din Ierusalim, iar cele mai remarcabile scene, dintre multele registre pictate, sunt: Maica Domnului cu Pruncul şi Iisus Pantocrator, Facerea Lumii, Învierea lui Lazăr sau Judecata de Apoi.

Între loturile adjudecate la sume ridicate la sesiune s-au mai numărat: icoana pe lemn „Deisis”, cu ramă sculptată (şcoală post-brâncovenească, 1793, piesa muzeală, de colecţie), la 5.250 de euro; icoana pe lemn „Răstignirea Domnului” (şcoală brâncovenească, sfârşitul sec. XVII – începutul sec. XVIII, piesă extrem de rară, de colecţie), la 4.750 de euro; icoană pe lemn, „Sfântul Arhanghel Mihail” (şcoala ruteană, Maramureş, prima jumătate a sec. XVII, piesă foarte rară, de colecţie), la 4.500 de euro.

Citește și Un portret de Picasso al iubitei şi muzei sale, scos pentru prima dată la licitație 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.