Icoană din perioada lui Neagoe Basarab, adjudecată la 12.000 de euro

Icoana pe lemn „Răstignirea Domnului”, din epoca lui Neagoe Basarab, a fost adjudecată marţi seară la preţul de 12.000 de euro la licitaţia de artă sacră organizată de Casa Artmark.

Piesa muzeală, de colecţie, a fost realizată în Ţara Românească în primele decenii ale secolului al XVI-lea şi a avut un preţ de pornire în licitaţie de 4.000 de euro.

În licitaţie s-a regăsit şi o icoană de pelerinaj – „Cetatea Ierusalimului”, datată 1863. Piesa rară, de mari dimensiuni, pictată pe pânză, în bună stare de conservare, a fost adjudecată la preţul de 8.750 de euro. Icoana de pelerinaj reprezenta, acum 159 de ani, în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, o hartă către Ţara Sfântă, dar şi un certificat-simbol, o dovadă a pietăţii celor care mergeau să se închine la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. Partea centrală a icoanei ilustrează Sfântul Mormânt din Ierusalim, iar cele mai remarcabile scene, dintre multele registre pictate, sunt: Maica Domnului cu Pruncul şi Iisus Pantocrator, Facerea Lumii, Învierea lui Lazăr sau Judecata de Apoi.

Între loturile adjudecate la sume ridicate la sesiune s-au mai numărat: icoana pe lemn „Deisis”, cu ramă sculptată (şcoală post-brâncovenească, 1793, piesa muzeală, de colecţie), la 5.250 de euro; icoana pe lemn „Răstignirea Domnului” (şcoală brâncovenească, sfârşitul sec. XVII – începutul sec. XVIII, piesă extrem de rară, de colecţie), la 4.750 de euro; icoană pe lemn, „Sfântul Arhanghel Mihail” (şcoala ruteană, Maramureş, prima jumătate a sec. XVII, piesă foarte rară, de colecţie), la 4.500 de euro.

Citește și Un portret de Picasso al iubitei şi muzei sale, scos pentru prima dată la licitație