ICR Viena organizează expoziţia de fotografii ”2023, Timişoara”

ICR Viena organizează marţi vernisajul expoziţiei de fotografii ”2023, Timişoara”, autorul fotografiilor, Adrian Pâclişan, afirmând că expoziţia e o invitaţie la Timişoara şi că ”încearcă să deschidă apetitul spre descoperirea unei secvenţe consistente din cultura europeană în oraşul premierelor europene şi naţionale”.

”În anul în care oraşul poartă onorantul titlul de Capitală Europeană a Culturii, Timişoara se prezintă Vienei şi Europei într-o expoziţie de fotografie ce surprinde momente – reper din această perioadă importantă pentru România. Timişoara este al doilea oraş al ţării care poartă acest titlu, iar oferta culturală demonstrează că oraşul poate fi asimilat unui loc important pe harta culturală a Uniunii Europene. Institutul Cultural Român de la Viena va găzdui, marţi, 24 octombrie, de la ora 19:00, vernisajul expoziţiei 2023, TIMIŞOARA, cu imagini realizate de fotograful Adrian Pîclişan. Seara va fi completată de un concert solo piano, în acorduri de modern jazz, performat de Sebastian Spanache. Evenimentul, care face parte din seria de promovare Timişoara: oraş liber, spirit liber, este susţinut de Asociaţia Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Viena şi Ministerul Culturii din România”, anunţă ICR.

„Scopul nostru principal este de a aduce la cunoştinţa comunităţii culturale din Viena detaliile programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, şi să conectăm artiştii români cu reţelele culturale din Viena, facilitând schimbul de idei şi experienţe. Ne bucurăm că ICR Viena s-a dovedit a fi un partener atât de deschis pentru a face acest eveniment împreună”, afirmă Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara – Capitală Europeană a Culturii.

Citește și Şase tablouri furate au fost restituite în mod misterios unui detectiv de artă din Amsterdam

În anul în care Timişoara deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii, oraşul s-a deschis pe harta turistică şi culturală europeană şi invită să îi fie descoperite valenţele culturale.

„Prin excelenta colaborare cu Asociaţia Timişoara 2023  – Capitală Europeană a Culturii, impulsionăm publicul austriac nu numai să treacă în revistă importante momente ale capitalei culturale europene, imortalizate în fotografiile lui Adrian Pîclişan, ci şi să fie informat despre efervescenţa a tot ceea se petrece în acest ultim trimestru al anului în minunatul oraş de pe Bega”, declară Andreea Dincă, directorul ICR Viena.

„Expoziţia fotografică propusă este o invitaţie la Timişoara. Ea încearcă să deschidă apetitul spre descoperirea unei secvenţe consistente din cultura europeană în oraşul premierelor europene şi naţionale. Mai multe imagini surprind evenimente importante de pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, locul unde a apărut şi apoi de unde s-a concretizat iniţiativa ca oraşul să devină una din capitalele culturale europene. Anul acesta, pe scena teatrului au ajuns unele dintre cele mai puternice nume europene şi mondiale, între care regizorul – fenomen Oskaras Koršunovas (Lituania) sau John Malkovich (SUA)”, motivează Adrian Pîclişan, autorul fotografiilor.

Citește și Noi fotografii surprinse pe Lună de roverul Yutu-2, date publicităţii 

Sunt 15 imagini care au surprins momente – cheie din anul cultural timişorean: deschiderea festivă, spectacole, marea de oameni, cea mai mare expoziţie din România ultimilor 50 de ani dedicată operei lui Constantin Brâncuşi. 

Adrian Pîclişan este licenţiat în Antropologie şi unul dintre fotografii profesionişti consacraţi, profesie pe care o practică de 26 de ani. A lucrat ca fotoreporter pentru ziare şi agenţii importante din România şi a avut colaborări cu toate marile agenţii de presă internaţionale, fotografiile lui fiind publicate în ziare de prestigiu precum New York Times, Washington Post. În paralel, acordă o atenţie deosebită fotografiei de artă, fiind implicat în mod direct în imaginea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Expoziţia 2023, TIMIŞOARA, cu imagini realizate de fotograful Adrian Pîclişan va putea fi vizitată de marţi, 24 octombrie, ora 19:00, până în data de 12 noiembrie, în galeria ICR Viena (Argentinierstr. 39, 1040), de luni până vineri, între orele 10:00 – 17:00.