IICCMER a lansat site-ul Satul românesc în comunism (1945-1989)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a lansat de curând  site-ul satulromanesc.iiccmer.ro, o platformă care punctează cele mai importante momente care au marcat universul rural românesc în perioada 1945-1989.

Prin confiscarea proprietăților agricole și comasarea lor în ferme agricole administrate de stat, regimul comunist a dat țărănimii o lovitură dură nu numai din punct de vedere economic, ci și social. Colectivizarea a fost un atac asupra sistemului de proprietate cu care țăranul era obișnuit de secole și a răsturnat structura satului tradițional, inversând ordinea socială. Noul regim a distrus clasă de mijloc de la sate, pe acei țărani considerați chiaburi, pe care i-a transformat în „dușmanii de la sate”.

Site-ul satulromanesc.iiccmer.ro prezintă transformările prin care a trecut lumea rurală pe parcursul a patru decenii de comunism. Sunt abordate teme referitoare la transformarea socialistă a agriculturii, mișcările de rezistență, deportări, revolte, exilul românesc și sistematizarea satelor, transmit reprezentanții IICCMER.

Citește și 10 cele mai accesate biblioteci digitale din România în 2020

Cu privire la acest proiect, Nicoleta Șerban, expert IICCMER, Departamentul Memoria Exilului Românesc, afirmă: „Demersul nostru surprinde aspecte din cele peste patru decenii de experiment comunist, după chipul și asemănarea celui sovietic, ce a dus, într-un final, la îngenuncherea țăranilor.Prin această platformă online, intenția este de a puncta cele mai importante momente care au marcat lumea rurală românească în perioada 1945-1989, respectiv modul în care universul satului a fost transformat.”

„(…) Vom vedea, pe parcursul derulării etapelor acestui proiect, discrepanța dintre propagandă, discursul oficial și datele reale –ceea ce înseamnă că regimul se baza pe minciună și fals. Cifrele record din agricultură, viața fericită a oamenilor din cooperative, așa-zisa modernizare a satelor: toate acestea erau un mit. (…)”