IICCMER lansează programul Descoperă România Instituțională

Distribuie

IICCMER lansează Descoperă România Instituțională – un program prin care studenții din România vor învăța cum funcționează instituțiile statului în prezent, față de perioada regimului comunist, informează un comunicat al IICCMER.

Sub sloganul ,,transparența face diferența’’, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță astăzi, 27 iunie 2022, deschiderea programului educațional ,, Descoperă România Instituțională”

IICCMER le propune participanților o aprofundare a rolului pe care instituțiile publice îl dețin în societatea românească și funcția pe care acestea o îndeplinesc în ordinea socială. Studenții participanți vor avea oportunitatea de a vizita, într-un cadru organizat, instituții publice ale statului și de a participa la workshop-uri, cu scopul de a înțelege diferențele dintre sistemul instituțional din perioada comunistă și cel prezent.

Citește și Arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral, anunță IICCMER

,,Consider că este foarte important pentru tinerele generații să cunoască adevărata identitate a regimului comunist din România și să înțeleagă cum funcționează instituțiile statului. O parte din activitatea Institutului se reduce, în esență, la informarea la scară largă a cetățenilor cu privire la ororile petrecute în comunism, însă programul Descoperă România Instituțională este o punte între trecut și prezent, între comunism și democrație, între constrângere și transparență – tocmai pentru că ne-am dorit ca studenții să înțeleagă foarte clar cum este bine să funcționeze România Instituțională. Sunt studenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, care nu au trăit în perioada regimului comunist, însă care vor merge în mediile lor în care își desfășoară activitatea și vor împărtăși cu ei reperele unui Stat care nu are voie să se întoarcă vreodată la totalitarism’’- a declarat Prof. univ.dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.

Timp de 4 zile, studenți de la Universitățile din România, înscriși în program, vor susține un tur de vizite la diferite instituții din București: Administrația Prezidențială – Muzeul Național Cotroceni; Guvernul României – Palatul Victoria; Institutul pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”; Academia Română; Societatea Română de Radiodifuziune; Banca Națională a României; Biblioteca Națională a României; Televiziunea Română; Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității; Palatul Parlamentului – Camera Deputaților; Universitatea Națională de Apărare „Carol I”; Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București; Fortul 13 Jilava.