La editura Polirom a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cel de-al doilea volum Vieți în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socio-profesională a familiilor foștilor deținuți politici în timpul comunismului. Mărturii și documente, coordonat de Cosmin Budeancă, expert IICCMER la Compartimentul Cercetare și Investigații Speciale. Au contribuit Dalia Báthory, Andreea Iustina Opriș și Dragoș Ursu.
Lucrarea cuprinde 21 de interviuri cu șapte foști deținuți politici, o soție de fost deținut politic și 15 copii, nepoți sau frați de foști deținuți. De asemenea, sunt 55 de documente privind situația deținuților, respectiv a familiilor acestora, în timpul și mai ales după perioada de detenție, identificate și selectate din Arhivele CNSAS, Open Society Archives, Biblioteca Română din Freiburg și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Hunedoara.
„Indiferent de resorturile care au determinat și determină interesul față de trecut, am putut constata în ultimii 31 de ani o creștere a numărului celor care au căutat în arhive ori s-au adresat instituțiilor cu atribuții în domeniu pentru a afla mai multe informații despre membri ai familiilor lor care au avut de suportat măsuri represive în anii comunismului.
Citește și A apărut, sub egida IICCMER, volumul Antologia Radio Europa Liberă. 101 contribuții (1956-1990)
Acest interes ne confirmă necesitatea și relevanța proiectului nostru. Inițial ne-am propus publicarea unui volum de mărturii și documente care să prezinte experiențe personale și să ofere perspective diverse asupra a ceea ce au fost nevoiți să îndure membrii familiilor deținuților politici. Însă pentru că atât interviurile realizate, cât și documente identificate în Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității au fost mult mai numeroase și interesante, am decis ca în loc de un singur volum, așa cum era planificat, să îl publicăm și pe al doilea (…). Credem că, la fel ca primul volum, acest al doilea volum va aduce o contribuție consistentă la completarea imaginii a ceea ce a însemnat represiunea comunistă în România.” (editorii)
Puteți consulta cuprinsul lucrării aici.
Volumul Vieți în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socio-profesională a familiilor foștilor deținuți politici în timpul comunismului. Mărturii și documente II poate fi achiziționat online aici și din librării.