Impozant mozaic roman, descoperit în centrul Londrei (cartierul Southwark)

Săpăturile arheologice legate de reînnoirea urbană a cartierului Southwark, în centrul Londrei, au scos la iveală un ansamblu roman de secol II, de mai mult de jumătate de secol, informează News.ro.

„Este genul de comoară pe care nu o găseşti decât o dată în viaţă la Londra”, a spus directoarea excavărilor Antonietta Lerz, de la Muzeul de Arheologie din Londra (MOLA), în timpul unei prezentări a descoperirii în faţa presei britanice.

Realizată în cadrul proiectului de reînnoire urbană a Liberty of Sputhwark, în nordul cartierului cu acelaşi nume, operaţiunea de excavare preventivă a făcut posibilă descoperirea rămăşiţelor unei aşezări din epoca romană. Este vorba, potrivit arheologilor, de o clădire de tip hotel, în maniera unei staţii de autobuz.

Citește și Doi cercetători din Iași și Londra cer ștergerea Elenei Ceaușescu din bazele de date științifice

Datat din secolele II-III, construcţia se afla la periferia Londinium, pe partea de sud a oraşului, şi pare să fie oferit cazare de lux pentru cei mai pretenţioşi vizitatori ai săi.

Rezervat celor mai bogaţi vizitatori şi demnitarilor şi oficialităţilor Imperiului Roman, acest mansio suburban avea un triclinium somptuos, o sală de mese mobilată cu banchete şi pereţi decoraţi cu fresce cu motive florale. Şi, prin urmare, şi pavată cu un mozaic mare. Asociat săpăturilor, arheologul şi istoricul de artă britanic David Neal susţine că ar fi o lucrare al cărei stil este în perfectă armonie cu cel al unui cerc de meşteri cunoscuţi specialiştilor sub denumirea de „acanthus group”. Un atelier ale cărui producţii s-au răspândit şi în acelaşi timp, în regiunea Trier. Ar putea fi aşadar rodul „un atelier ambulant al meşterilor romani”, potrivit specialistului citat de CNN.

Mozaicurile din Southwark vor fi mutate şi apoi restaurate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.