Inaugurarea Hidrocentralei din Streisângeorgiu (1934)

Streisângeorgiu este o localitate din județul Hunedoara, cunoscută mai mult datorită bisericii medievale de aici, una dintre cele mai vechi biserici de piatră din țara noastră, un loc în care s-a scris istorie și în secolul al XX-lea, odată cu inaugurarea hidrocentralei, în prezent clasată ca monument istoric. Deși ar trebui să fie protejat, cum prevede legislația, mare parte din tencuială o are căzută, țiglele îi sunt zburate, iar cărămizile furate.

Hidrocentrala (turbina) a fost inaugurată, într-un cadru solemn, pe data de 19 noiembrie 1934. Festivitatea sfințirii şi a inaugurării turbinei şi topitoriei uzinei a fost semnalată în „Gazeta Hunedoarei” (organ al Partidului Național Român, format prin fuziunea dintre „Solia dreptății” şi „Gazeta Hunedoarei”), anul XIII, nr. 47, 24 noiembrie 1934. În realizarea ei au fost implicați cei mai dedicați profesiei dintre muncitorii și inginerii uzinei „Victoria” Călan

„Sfințirea turbinei s-a făcut la ora 10, prin oficierea unui serviciu divin de către preoții ortodocși din jur, răspunsurile fiind date de corul local şi cu concursul fanfarei uzinelor. După cuvântarea unui preot, domnul inginer Filip Coleanu, directorul uzinelor, a predat muncitorilor uzina electrică după ce a pus-o în funcțiune. Apoi asistența, în frunte cu domnul prefect Romulus Miocu şi ceilalți reprezentanți ai autorităților au vizitat instalațiile de unde apoi s-au deplasat la uzinele din comuna Crişeni.

Citește și 23 iulie 1990, scriitoarea Ada Orleanu s-a spânzurat de un cui, pe coridorul ce duce la bucătă­rie

Aici, de asemenea, s-a sfințit furnalul cel nou, domnul senator Desideriu Fulep a ţinut o cuvântare, amintind că în ţară, afară de acest furnal, nu mai sunt decât două la Reşiţa şi la Hunedoara. Apoi, în localul Casinoului Uzinelor s-a dat un banchet de 160 tacâmuri, înainte de începerea căruia cei de faţă au vizitat o expoziţie cu produsele uzinei”, nota gazeta menționată.

La banchetul de după festivitate, primul care a luat cuvântul a fost prefectul județului Hunedoara Romulus Miocu, care „a închinat în sănătatea M.S. Regelui şi a familiei regale, apoi a menționat însemnătatea acestei inaugurări, aducând laude domnului director inginer Coleanu Filip, directorul uzinelor, care mulțumește domnului prefect urările rostite şi pentru participare de asemenea. Mai ia cuvântul directorul şcolar Jula, domnul Protopopescu, jurisconsultul uzinelor care a mulțumit în numele domnilor proprietari, fraţii Auschmit, celor prezenţi, care nu au putut participa”, mai scrie „Gazeta Hunedoarei”.

După 1980, Hidrocentrala nu a mai fost utilizată, nici în scopul în care i-a fost destinat, nici altfel. Autoritățile, din 1980 până astăzi, nu au reușit să găsească o soluție pentru restaurarea ei, fiindu-i sortit să decadă, asemeni imperiului fontei din Călan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.