Inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin

Marele campion Ivan Patzaichin are de joi muzeu în Mila 23. La inaugurare au fost prezenţi, între alţii, Mihai Covaliu şi Elisabeta Lipă.

Campionul olimpic Mihai Covaliu a onorat evenimentul inaugurării în primul rând ca prieten al lui Ivan şi apoi ca preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Aceeaşi cinstire a memoriei marelui campion a prezentat-o şi cea mai titrată canotoare a României, Elisabeta Lipă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, notează COSR, pe pagina oficială de Facebook.

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară din Mila 23, locul de naştere al multiplului campion olimpic, mondial şi european la canoe, funcţionează ca spaţiu memorial ce înregistrează parcursul lui Ivan Patzaichin şi ca un centru de inovare comunitară dedicat moştenirii comunităţilor locale şi dezvoltării durabile a Deltei Dunării.

Conceput ca un exemplu de construcţie verde, muzeul fondat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul generos al partenerilor, foloseşte materiale sustenabile şi reflectă elemente din specificul local de construcţie.

În spaţiile MIP-CIC, vizitatorii pot admira medaliile şi călătoria sportivă a lui Ivan Patzaichin, în zona Turnului-Observator, şi pot participa la programe de educaţie şi evenimente culturale, în zona de Centru de Inovare Comunitară.

“Astăzi a fost o zi cu emoţii mari pentru mine, asta pentru că am luat parte la un eveniment cu totul special dedicat unui prieten pe care nu-l voi uita niciodată şi mai ales o mare legendă a României. Cu toate că nu mai e printre noi, ştiu sigur că ne vede, că e mândru de tot ceea ce facem şi că îi ducem numele mai departe.

Citește și „Călăuzele Apelor” şi „Via Transilvanica”, între proiectele de patrimoniu câştigătoare ale European Heritage Awards/ Europa Nostra

În satul natal al lui Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai apreciaţi canoişti români, azi s-a inaugurat muzeul ce îi poartă numele: ”Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară”. Alături de soţia lui, Georgiana, femeia care i-a fost alături până în ultima clipă de viaţă, Ivona, fiica care toată viaţa şi-a divinizat tatăl, Raluca Turcan – Ministrul Culturii, Mihai Covaliu – Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Sergiu Nistor – consilier prezidenţial, Adrian Cioroianu – fostul ministru al Afacerilor Externe, canoistul Toma Simionov, canotorul Vasile Tomoiagă, kaiacistul Nicuşor Eşanu, autorităţile locale, artişti, prieteni de suflet, oameni din sport, am luat parte la deschiderea oficială a locului în care sunt sigură că mulţi oameni vor călca.

Muzeul celebrează succesele lui Ivan Patzaichin, dar acest loc va deveni şi un pilon esenţial în viaţa comunităţii şi va contribui la evoluţia Deltei Dunării şi la bunăstarea locuitorilor ei, oferind tuturor zonelor naturale protejate din ţară un model de instituţie bazată pe principii moderne de colaborare comunitară. Felicit din suflet Asociaţia Ivan Patzaichin şi pe Teodor Frolu, sufletul acestui proiect minunat”, a notat Elisabeta Lipă pe Facebook.

Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai mari canoişti ai lumii. A câştigat 7 medalii olimpice dintre care 4 sunt de aur. Este multiplu medaliat mondial, are 23 de medalii dintre care 8 sunt de aur.

Patzaichin a încetat din viaţă în septembrie 2021.