Încep înscrierile pentru Bienala Timișoreană de Arhitectură

Organizatorii celei de-a IV-a ediţii a Bienalei Timişorene de Arhitectură, care se va desfăşura în perioada 23 septembrie – 23 octombrie, au anunţat, marţi, deschiderea apelului de înscrieri pentru Expoziţia-Concurs Beta 2022, unul dintre principalele evenimente din cadrul bienalei.

Ediţia din acest an vorbeşte despre „oraş”, ca fiind un bun comun şi este dedicată proiectelor şi acţiunilor care pot genera spaţii urbane excepţionale, arată un comunicat al organizatorilor, Filiala Teritorială Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România.

Concursul este deschis pentru toţi cei care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate în euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, care cuprinde judeţele Timiş, Caraş – Severin, Arad şi Hunedoara din România, judeţele Csongrad, Bacs-Kiskun din Ungaria şi provincia Vojvodina din Serbia. Sunt aşteptaţi la înscrieri arhitecţi, urbanişti, peisagişti, scenografi, light artists, absolvenţi de arhitectură/ arhitectură de interior/urbanism/arte vizuale/ design/ingineri, IT-şti, administraţii, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi etc.

Participanţii pot înscrie, din 6 iunie până în 28 iulie, cu lucrări realizate în ultimii doi ani (proiecte finalizate/ propuneri/ proiecte care interpretează rolul arhitecturii, inclusiv eseuri sau fotografii abordând tema generală a bienalei), în şapte categorii competiţionale. Acestea sunt: Spaţiu construit, Spaţiu interior, Spaţiu public, Lucrări de licenţă, Iniţiative/Experimente/Viziuni, Eseusi şi Fotografie.

Citește și Regizorul britanic Charlie Ottley, tâlhărit în Timișoara

Concursul Beta 2022 se desfăşoară online, pe site-ul competition.Betacity.Eu, care conţine toate materialele necesare înscrierii şi care este accesibil în română şi engleză.

Expoziţia-concurs Beta 2022 oferă premii în valoare de 14.000 euro, fiind vorba de şapte premii a câte 1.000 de euro fiecare şi 14 menţiuni a câte 500 de euro fiecare.

Lucrările înscrise în concurs vor fi evaluate de către trei jurii grupate în funcţie de cele şapte categorii competiţionale.

Complementar expoziţiei concurs Beta, în programul bienalei timişorene de arhitectură sunt şi alte evenimente, printre care expoziţia principală intitulată „Another Breach în the Wall”. Aceasta va prezenta 19 intervenţii care vor fi realizate pe străzile din Timişoara.